Analiza DNK pokazala - u Dunavu nađeno telo Mateja Periša, oglasio se i MUP

Analiza DNK i obdukcija tela koje je juče izvučeno iz Dunava kod Ade Huje pokazuju da ono pripada Splićaninu Mateju Perišu, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra 2021.
 
DNK analizom tela koje je juče oko 9:20 časova pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.
 
Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem, saopštio je MUP Srbije.  
 
"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.  Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda", navodi se u saopštenju MUP-a.
 
DNK materijal potreban za identifikaciju uzet je odmah po izvlačenju tela mladića iz Dunava u Beogradu. DNK je upoređen sa DNK Nenada Periša, oca Mateja Periša.
 
Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje.
I dalje se čekaju rezultati toksikološke analize, koji će biti gotovi tek za dvadesetak dana.
Na telu koje je izvučeno juče iz Dunava garderoba odgovara opisu one koju je Matej Periš nosio u noći nestanka - tamna majica sa aplikacijom, farmerke, bela patika, srebrni sat i mobilni telefon. To je takođe potvrdio i Matejev otac.
 
Juče je u Beograd stigao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. On je novinarima, na mestu na kojem je krajem decembra prošle godine Splićanin poslednji put viđen, rekao da je porodica prva koja mora da sazna da li je pronađeno telo Matejevo ili nije.
 
Telo mladića juče je pronašla posada teretnog broda koja je odmah pozvala policiju. Iz MUP-a su tada za Euronews Srbija rekli da je policija postupila odmah po pozivu, ali da se osoba i dalje vodi kao NN lice. Nakon toga oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize. Zapravo, tim analizama bi trebalo da se utvrdi identitet za sada NN osobe, kao i uzrok smrti.
 
139 dana bez odgovora
 
Otac nestalog Mateja Periša, Nenad, kaže da je čekao na bilo kakvu informaciju o svom sinu 139 dana. Istakao je da ga je kontaktirala srpska policija i da mu je saopštila da su pronašli telo koje odgovara opisu njegovog sina.
 
"Mora se još uporediti DNK, ali po odeći, pronađen mladić odgovara Mateju. Eto, to je ono što vam mogu reći, nemam za sada ništa drugo. Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moramo suočiti, ja i moja porodica. To je tako, dalje ne mogu ništa kazati. Jako mi je teško. Doći ću za Beograd", rekao je tada Perš.
 
On je za Jutaranji rekao i da su mu podršku uputili i iz hrvatskog MUP, iz ambasade Hrvatske u Beogradu, premijer Plenković, beogradski nadbiskup mu je takođe poslao poruku podrške...
 
"Ja se najiskrenije zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije, svima koji su saosećali sa nama, molili za Mateja. Zahvaljujem se i policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve vreme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je i naveo da su sve ovo vreme hrvatska i srpska policija slučaju pristupale profesionalno.
 
Kretanje u kobnoj noći
 
Splićanin Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. decembra prošle godine nakon što je izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali u Beogradu. Od tada, potraga za njim ne prestaje, a u ovaj slučaj zajedno su uključene srpska i hrvatska policija. Njegov nestanak privukao je veliku pažnju medija i javnosti, mnogo se pisalo o njemu i na društvenm mrežama, a pojaviljvale su se oprečne infomacije o tome gde bi on mogao da bude.
 
Zbog velikog interesa javnosti, o slučaju se 12. januara zvanično i oglasio MUP koji je prateći nadzorne kamere koje se nalaze u blizini Beton hale, mesta na kojem je Matej i nestao, napravio rekonstrukciju njegovog kretanja. Međutim, ni to nije dalo konačan odgovor kuda se Matej kretao nakon što je poslednji put snimljen i važnije, šta je bio motiv njegovog kretanja.
 
Njegov otac Nenad Periš je nakon gotovo tri meseca koliko je boravio u Beogradu, sredinom marta otišao u Split. Neposredno pred odazak iz Beograda, Perš je tada za Euronews Srbija rekao da "veruje u srpsku policiju koja će u nekom trenutku pronaći njegovog sina". Tada je rekao da je "na vezi" sa srpskom i hrvatskom policjom koja se zbog ovog slučaja sastajala nekoliko puta.
  • Nemanja

    20.05.2022 10:37
    @Mark9ni
    A šta ako je imao iPhone?

    Jedina bitna stvar u ovoj priči je šta će pokazati toksikologija.
  • Nepismeni

    20.05.2022 08:11
    @ Mark9ni
    Informaticka pismenost ima dobre i lose stvari,ove lose dozivljamo ovih dana.Tako ce ta informatika sama sebe da unisti.
  • Mark9ni

    20.05.2022 02:47
    @Grof Sekereshi
    e moj grofe, bolje cutati nego da potvrdis da si pao sa duda. prvo, telefon je vezan google nalogom, na koji mozes da pristupis i sa kompa. drugo, ti podaci se cuvaju na google serveru, ne u telefonu, ja sam na primer od pre 5 godina gledao neka svoja kretanja. nema potrebe tel ni uzimati u ruke. neverovatno koliko je drustvo informaticki nepismeno. ja vidim po fejsu da ljudi svoje slike sa fejsa skrinsotuju, i kace ih opet. pri tom ne urade ni obican crop, da bar skinu bateriju i mrezu sa slike.

    nebitne stvari, mlad zivot se ugasio, porodici bar neka uteha da dobiju neki zavrsetak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija