Vučić razgovarao sa Mišelom: Srbija je na evropskom putu, očekuju da se pridružimo sankcijama Rusiji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na veoma snažan način je izrazio očekivanje i želju da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić razgovarao sa Mišelom: Srbija je na evropskom putu, očekuju da se pridružimo sankcijama Rusiji
Foto: FoNet
"Razgovarali smo o napadu Rusije na Ukrajinu i Mišel je izneo očekivanje da će se Srbija pridružiti sankcijama prema Rusiji, a ja sam ga upoznao sa našom situacijom i našim političkim stavovima. Ako mislite da sir dobijate za džabe, on je besplatan samo u mišolovci i mi to znamo, nije nikakva novost za nas", rekao je Vučić nakon sastanka sa Mišelom.
 
Preneo je i da su diskutovali o svim ključnim političkim pitanjima i da je Mišel ukazao na to da moramo da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, kao i da poboljšavamo situaciju u medijskoj sferi, iako mu je Vučić, kako je rekao, ukazao da smo za 14 mesta popravili poziciju u izveštaju Reportera bez granica.
 
Vučić je rekao da je za njega inicijativa za stvaranje nove gepolitičke zajednice na evropskom kontinentu značajna, jer može da ubrza evropski put zemalja Zapadnog Balkana, i u tome ne vidi nikakve zavereničke priče.
"Pitao sam za inicijativu o stvarnju geopolitčke zajednice na evropskom kontinetu, jer svi govore da je to zamena sa EU", kazao je Vučić i dodao da ne vidi ništa loše u tome i da veruje da ćemo se, posle razgovora sa Vladom Srbije, pridružiti toj inicijativi.
"Za mene je ideja Mišela i francuskog predsednika Emanuela Makrona važna i značajna i mislim da može da doprinese ubrzanju puta ka punopravnom članstvu u EU i popravljanju pozicija svih zemalja Zapadnog Balkana, a za nas su važne četri velike slobode -  kretanja, roba, kapitala i usluga", naglasio je Vučić.
 
Vučić je rekao da su razgovarali o problemima snabdevanja energentima u Srbiji i da su dobijene određene garancije i reči koje su važne, da Srbija može da računa na podršku EU.
 
"Odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, to tražimo i to je naš zahtev, a njihov zahtev je bio i pre davanja statusa kandidata postizanje sporazuma o normalizaciji sa Prištinom", objasnio je Vučić, dodajući da ne želi da govori o tome kako se čuva teritorijalni integritet.
 
On je istakao da je bilo reči o dijalogu sa Prištinom, napominjući da je Srbija spremna za razgovore i nada je Beograda da će se, uz podršku EU, približavati nekom kompromisnom rešenju. Vučić je najavio i da će sredinom sledećeg meseca, od 10. do 13. juna,  nemački kancelar Olaf Šolc posetiti Srbiju.
 
Poseta Mišela od velikog je značaja za budućnost Srbije, kazao je Vučić, dodajući da mu je zahvalan jer je uvek spreman da čuje naše argumente, makar se sa njima ne slagao, i ima dovoljno vremena i pažnje za Zapadni Balkan, kao i želje da region brže napreduje ka EU.
 
"Razgovarali smo o evropskom putu Srbije i istakao sam da je naše opredeljnje i glavni strateški cilj punopravno članstvo u EU", rekao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je istakao da će ova zima biti jedna od najtežih i zato nam je važna podrška EU, a ocenio je da problema neće biti samo u Srbiji, već u celom svetu.
  • Trt

    22.05.2022 12:30
    @Ivan Dragojevic

    Kako si opisao Kosovo i razumljivo je što ga neki smatraju delom Srbije.
  • Ivan Dragojevic

    21.05.2022 07:15
    Donbas = Kosovo
    Znaci pustite te siptare iovako tamo nema 1 skolovanog nego sve dileri droge kako je izjavila EU zajedno sa Albanijom tvornica droge i ubijanja po Evropi sa overdozama. Nema tamo zivota probajte da odete dole to je ostalo u srednjem veku samo sto voze BMW Audi Mecke i dilaju. Bez zamere dobrim ljudima ali istina je to: Sjecam se kao dijete na moru siptara koji se derao: Sladoled, semenke, petarde. hahaha
  • Marko

    20.05.2022 11:43
    Referendum
    Na referendum pa ce narod da odluci o tom pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.