Šta je "Evropska geopolitička zajednica" o kojoj pričaju Vučić i Mišel?

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Beogradu da bi "Evropska geopolitička zajednica", čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže EU.
Šta je "Evropska geopolitička zajednica" o kojoj pričaju Vučić i Mišel?
Foto: FoNet/AP
Kako dodaje, time bi olakšala proces njihovog pristupanja.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mišel je rekao da bi ta nova platforma pružila priliku za redovnu razmenu gledišta na najvišem nivou koje bi povećalo "međusobno političko razumevanje uključenih strana".
"U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja Uniji i da bude efikasniji. Treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima za članstvo. 'Evropska geopolitička  zajednica' omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo", kazao je Mišel.
 
Naveo je da je predlog za stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" izneo jer je "važno da odmah sad" postoji politički format koji će omogućiti "zajedničku posvećenost konkretnim izazovima".
 
"Ta platforma, taj format će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna", dodao je.
 
Mišel je rekao da "to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila", već naprotiv, radi povećanja saradnje i koordinacije između članica EU i zemalja kandidata za članstvo. On je kazao njegova poseta Beogradu "šalje snažan signal bliske saradnje" Srbije i EU i dodao da je Naučno-tehnološki park, koji je ranije danas obišao, "odličan primer kako EU doprinosi budućnosti Srbije".
 
"Kada ulažemo u inovacije i startapove u Srbiji, mi zapravo ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti i naša zajednička budućnost", naveo je.
 
Mišel je rekao da je došao u Beograd da potvrdi punu posvećenost EU pristupnim pregovorima sa Srbijom, navodeći da najavljeni sastanak lidera članica EU i zapadnobalkanske šestorke, u Briselu 23. juna, treba da proširi dijalog i da produbi saradnju dve strane.
 
"Izazovi s kojima se suočavamo zahtevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu, a to znači da već sada počnemo sa integracijom, tokom pristupnih pregovora", kazao je Mišel.
 
On je juče pozvao na stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" sa ciljem produbljivanja operativne saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi. Naveo je i da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da bi "rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja".
Vučić: Verujem da će se Srbija prikloniti inicijativi Evropske geopolitičke zajednice 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da se Srbija prikloni ideji Evropske geopolitičke zajednice, odnosno inicijativi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela čiji je cilj produbljivanje saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi.
 
"Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju i što se Srbije tiče, verujem da posle razgovora koje ću sa predstavnicima vlade da imam, da ćemo se mi tome sa velikim zadovoljstvom i velikom nadom prikloniti i priključiti", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mišelom u Beogradu.
 
Ocenio je da je ta inicijativa značajna za sve na Zapadnom Balkanu i da poseta Mišela predstavlja "energizaciju" svega što bi trebalo da se dogodi 23. juna u Briselu, na velikom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u kome će učestvovati i Srbija. Vučić je istakao da je o toj inicijativi razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i danas sa Mišelom i istakao da je "uvek lako naći manu nečemu, ali da on ne može da spada u većinu".
 
"Ja nemam ništa protiv, ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome, za mene je to važan korak napred i zahvalan sam predsedniku Mišelu i predsedniku Makronu na toj inicijativi", istakao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, sigurna prilika da se dva puta godišnje razgovara na samitima sa 27 lidera zemalja Evropske unije, što bi ta inicijativa omogućila, je "velika stvar za Srbiju".
 
"To je velika promena i to je velika stvar, time možete da iznosite ljudima svoje stavove, time možete da štitite svoju zemlju, da tražite, da molite, da se borite za svoju zemlju efektivnije i efikasnije nego do sad", kazao je predsednik.
  • Kula

    20.05.2022 12:23
    @antagoni.aga.akademik
    Ja ti jasno napisao, kazes Vucic osvojio jos jedan mandat, a ja ti odgovorio pred izbore Vucic nije pominjao sankcije Rusiji i slikao se sa Putinom i time je dobio glasove, koje nebi dobio da je rekao da ce da uvede sankcije . Sankcije znaci posle takvih izbora ne sme da uvede i tacka ! Moze referendum, moze novi izbori pa onda da vidimo sta ce narod da odluci. O istoriji Srbije i raznih Obrenovica i Djindjica uci sam.
  • agatoni,aga,akademik

    20.05.2022 11:00
    kula
    s dužnim poštovanjem prijatelju , msm da ni ti ne znaš šta si napisao !Ne videh , ni ne čuh ništa za sankcije , osim da ga maltretiraju do bola !
    živela SRBIJA !
  • Lexonic

    20.05.2022 10:39
    Znači brate, veruj mi na reč
    Kad ti neko kaže "to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila" znaš da je upravo to u pitanju. Ponuditi Srbiji neku kvaziorganizaciju koja u svom imenu ima epitet "evropska", i time kupiti još par godina. Ućićemo u Ginisovu knjigu rekorda kao zemlja koja je najduže čekala na prijem u EU. Rumunija je primljena preko noći, a za njih smo i danas zapad, a kamoli te 2007. kad su primljeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija