Ponoš: Režimu ne treba dati šansu da preživi, nema razloga da opozicija pruža ruku Vučiću

Drugoplasirani na predsedničkim izborima u aprilu Zdravko Ponoš kaže da ovom režimu ne bi trebalo dati nikakav oprost i šansu da preživi.
Ponoš: Režimu ne treba dati šansu da preživi, nema razloga da opozicija pruža ruku Vučiću
Foto: Youtube (Nova S, Screenshot)
Ponoš za Danas kaže da bi ulazak sa Vučićem u vaninstitucionanu komunikaciju značio podelu odgovornosti za situaciju u koju je uveo zemlju. 
 
 

"Čak i kad bi se neko upustio da sa njim deli tu odgovornost, taj neko ne bi imao priliku da utiče na to u kom smeru taj brod ide dalje. Uostalom, dolazak u priliku na to da se utiče se ostvaruje na izborima. Da je on suštinski hteo da podeli ne samo odgovornost, već i obaveze sa opozicijom, onda bi stvorio fer i demokratske uslove za izbore. Imaće uskoro priliku da razgovara sa opozicijom u parlamentu. Videćemo da li će to biti vređanje opozicije koja je ušla u parlament ili će biti konstruktivan razgovor. Razgovor van tog formata je zloupotreba glasača i ja sebe ne vidim u toj priči. Uostalom, ja još uvek ne predstavljam neku političku organizaciju. Na izvesan način predstavljam ljude koji su glasali za mene, mada ne na formalan način. U svakom slučaju Vučić od mene ne može da dobije podršku", kazao je Ponoš.

U intervjuu za list Danas, on kaže da vlast treba da razgovara sa opozicijom, ali u parlamentu i da treba da pruži opoziciji mogućnost da nastupa na Javnom servisu.
 
"To se nije desilo. Razgovor sa njim u zatvorenoj sobi nije u javnom interesu. Nema razloga da opozicija pruža ruku Vučiću da se ponovo politički spase. To je neodgovorno prema građanima i državi. To svakako ne znači da treba paušalno napadati i one retke poteze koji su razumni. Uostalom kod ovog režima uvek je mnogo više onih loših tako da opoziciji ne manjka ni tema ni materijala", kaže on.
 
Govoreći o sankcijama Rusiji, Ponoš kaže da je režim uspeo da dovede raspoloženje javnosti da to bude podeljena, navijačka priča – ko je za ovo, a ko je za ono.
 
"To je sa jedne strane. A sa druge, on traži podršku za korake koje priprema i od opoziciji i od crkve. Pritom, režimski mediji kreativno interpretiraju čak i kritičke izjave koje dolaze od opozicije, a u korist opravdavanja koraka koje vlast priprema. To se odnosi i na uvođenje sankcija. Videli smo da je Vučić i crkvu stavio u funkciju dramatizacije situacije, podele odgovornosti i prepariranja za prihvatanje nepopularnih koraka. Velika je odgovornost na crkvenom vrhu da li će dozvoliti Vučiću da od vladika napravi partijske komesare Srpske napredne stranke. To što će neki od tih koraka objektivno biti u skladu da državnim interesima, to ne znači da će nam od toga automatski biti bolje. To što će režim napraviti neke korake koji sklanjaju omču sa vrata Srbiji, to je samo zato što je u toj omči i vrat režima. Najgori scenario je da režim tim spoljnopolitičkim ustupcima ponovo dokupi sebi podršku za opstanak na vlasti i način vladanja kao i do sada. Racionalna spoljna politika može da otkloni fatalne pretnje, ali neće to biti dovoljno za prosperitet i pristojan život u Srbiji. Dakle, reč je o ustupcima kako bi vlast zadržala spoljnu podršku, a ne o suštinskoj politici koja ima i unutrašnju dimenziju, dimenziju koja se odražava na naše živote na dnevnoj bazi", ocenjuje Ponoš.
 

Kaže da radi na pripremama za formiranje političke organizacije i da će još videti koja će to forma biti. Dodaje da to ne radi samo zato što je imao 700.000 glasova na izborima.

  • Grof Sekereshi

    22.05.2022 17:29
    Kad budala umisli da je on bitan, da je zbog njegovih kvaliteta za njega glasalo 700 hiljada ljudi a ne zato sto su glasali protiv Vucica i ne zato sto niko drugi nije hteo da ide u unapred izgubljenu izbornu trku. Ali to i jeste normalno za vojna lica, oni ne zive u normalnom svetu, oni pukom silom i hijerarhijom imaju moc nad onima ispod njih a kod mnogih od tih oficira se takva situacija manifestuje kroz uobrazilju da su bitni i da ih drugi cene.

    Otreznjenje za bivseg generala ce biti kad napravi svoju stranku i kad na nekim buducim izborima bude dogurao do 1-2% a na izborima posle tih bude statisticka greska. Mada je ovaj covek isuvise zaljubljen u sebe pa ce tesko shvatiti gde mu je mesto, koprcace se on jos dugo.
  • Ops

    21.05.2022 23:59
    Olupina od nato generala zamislja da je bitan. Poguran parama i prevarom od gazde privatne stranke ssp samoinicijativno se namece da je kao neka politicka buducnost.
  • Žak

    21.05.2022 20:00
    Tako je Zdravko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija