Izabrana dva nova episkopa, patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu

Sabor Srpske pravoslavne crkve šestog, poslednjeg dana redovnog majskog zasedanja izabrao je episkope u dve upražnjene eparhije - Šabačkoj i Zapadnoevropskoj.

Patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Za episkopa šabačkog imenovan je dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotije (Petrović), dok će u Parizu stolovati dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić).

Ove dve eparhije SPC ostale su upražnjene smrću episkopa šabačkog Lavrentija i episkopa zapadnoevropskog Luke.
 
Episkope Justina i Jeroteja Sabor SPC je prošle godine izabrao su za vikarne episkope patrijarha Porfirija.
 
Takođe, Sabor je izabrao i vikarne episkope. Za vikarnog episkopa lipljanskog izabran je arhimandrit Dositej Hilandarac, otac Aleksej je izabran za vikara Pećkog, dok će novoizabrani vikarni episkop toplički biti otac Petar iz manastira Tumane.
 
Patrijarh Porfirije ostaje administrator u Zagrebu, pošto je pitanje novog zagrebačko-ljubljanskog mitropolita ostavljeno za naredni sabor SPC.
 
Sekretar Sinoda Nektarije je novi vikarni episkop.

Teme

spc
  • Deda Joca

    22.05.2022 09:12
    Sličnost
    Porfirije i Vučić su neverovatno slični: Vučić nikako da se skloni sa mesta predsednika stranke, a Porfirije ne da Zagreb... kao da i kod jednog i kod drugog postoje neki jaki razlozi "u pozadini"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.