Cvetković (SANU): Živimo u diktaturi - narod je sluđen i nikome ne veruje, a ipak glasa za SNS

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković kaže da smo "društvo čija se deca decenijama unazad nedovoljno dobro obrazuju i koje zbog toga samo izlazi iz jednog oblika diktature u drugi.
Cvetković, koji je i novi redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti, rekao je da je poslednja diktatura možda na izmaku, ali su njene društveno razarajuće posledice u najvećem poletu.
"Narod je sluđen, nikome ne veruje, ali ipak glasa za Srpsku naprednu stranku (SNS), voleo bi da diše čist vazduh, ali i da se greje na jeftinu struju. To je logika na prvi potez, bez dugoročnijeg i realnog promišljanja", rekao je akademik Cvetković za list Danas.
Kako je naveo, "recimo, meni je potpuno jasno da niko pametan u Srbiji ne veruje da ova vlast može da kontroliše jednu veliku svetsku firmu, mnogo je verovatnije pomisliti da će oni s Rio Tintom napraviti dogovor u ličnu korist i kolektivnu štetu".
 
"Ali, dozvolite, kako odatle stigosmo tako brzo do zahteva za moratorijum na celokupno istraživanje litijuma i bora u Srbiji? Da li je neko uradio studiju o ispravnosti moratorijuma koji se zahteva? Nije. Prema onome što sam čuo, kreatori zahteva su uradili istraživanje javnog mnjenja i na toj osnovi odlučili šta će tražiti: za mene je takav pristup društveno neodgovoran", zaključuje Cvetković.
  • Evo prilike

    23.05.2022 15:27
    da prvi put citiram predsednika: "Jesmo glupi, ali nismo idioti!" Čestitam predsedniku na dijagnozi mentalnog stanja svog narodu, a narodu čestitam što može slobodno da bude glup i dalje i uživa ponosno što nije ono drugo iz citata.
  • Ludnica

    23.05.2022 15:22
    u ovoj "drzavi" nema razlike izmedju vlasti I naroda.
    Tuzno.
  • Ilija

    23.05.2022 15:11
    @Kurosava
    Nije lepo nekog nazivati Ludim ada nezna! Jer covek sebe nemoze da vidi sa strane! Mnogo vi uobrazavate onako dajete sebi na znacenju! Mi smo savrseni normalni! Zivela Srbija i A.Vucic!!?PS: Mala je ovo zemlja koliki ste vi izdajnici!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija