Šta bi Srbija i druge neutralne zemlje dobile članstvom u NATO?

"Jedina ne-NATO zemlja u regionu" - tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisuje poziciju države na čijem je čelu.
Šta bi Srbija i druge neutralne zemlje dobile članstvom u NATO?
Foto: Pixabay
Za razliku od Srbije, do sada vojno neutralne Švedska i Finska aplicirale su u maju za članstvo u NATO savezu zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je promenila geopolitičku sliku sveta.
"Želju" Srbije da bude van Alijanse, više puta su od početka ruske invazije isticali državni zvaničnici koji dolaze iz Vučićeve Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.
Prema rečima istraživačice nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marije Ignjatijević, tema ulaska Srbije u NATO trenutno "nije na meniju".
 
"S obzirom na zamršene spoljnopolitičke odnose sa različitim partnerima sa Istoka, ali i zbog unutrašnjih prilika, odnosno negativne percepcije javnosti u Srbiji prema NATO-u zbog intervencije na Jugoslaviju 1999. godine", kaže Ignjatijević za Radio slobodna Evropa.
 
Na spoljnopolitičkom planu, Srbija se od NATO članica razlikuje u stavu o sankcijama protiv Rusije. Uprkos pozivima sa Zapada, Srbija odbija da uvede sankcije Kremlju zbog invazije na Ukrajinu.
 
O članstvu u NATO savezu Srbija trenutno ne pregovara, a Skupština je 2007. godine rezolucijom proglasila vojnu neutralnost "u odnosu na postojeće vojne saveze".
 
Vučić je i u toku predsedničke kampanje, 12. marta, izjavio da Srbija "ne treba da uđe u NATO pošto ima svoju vojsku koja čuva zemlju i nebo".
 
I pored čvrstih odričnih stavova vlasti po pitanju članstva, Srbija ipak sarađuje sa NATO paktom.
 
Od 2006. godine, Srbija je članica NATO programa Partnerstvo za mir, u kojem su i sve ostale evropske države koje nisu članice Alijanse, osim Kipra.
 
Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) Srbije sa NATO savezom usvojen je 2015. godine i predstavlja najviši oblik saradnje koji je dostupan državama koje nisu članice NATO-a.
 
Paralelno sa jačanjem saradnje sa NATO, Srbija ima razvijenu vojnu i vojno-tehničku saradnju sa Rusijom, a takav vid saradnje razvija i sa Belorusijom i Kinom, zbog čega se više puta našla na meti kritika Zapada.
 
Šta države dobijaju članstvom u NATO?
 
NATO je formiran kao vojno-politički savez u kojem svaka država članica zadržava svoj suverenitet, a osnovni zadatak saveza je zaštita bezbednosti i slobode država članica, ističe se na sajtu NATO pakta. NATO savez, kako tvrdi, vodi se principom "kolektivne odbrane" - da napad na jednu ili više država članica znači napad na sve. Taj princip opisan je u Članu 5 Vašingtonskog sporazuma, kojim je 1949. godine formiran NATO.
 
Trenutno, NATO savez broji 30 država.
 
"Ključne prednosti koje država dobija pristupanjem NATO-u su vojna zaštita, vežbe i određeno oružje, i u najekstremnijim situacijama ta garancija da će imati čitav pakt iza sebe ako ih neka država koja nije članica napadne", objasnila je za RSE politička konsultantkinja Helena Ivanov.
 
Pored zaštite kopna, vodenog i vazdušnog prostora država članica NATO, "četvrto polje odbrane" je sajber bezbednost. Kako je za RSE odgovoreno iz sedišta NATO-a, sajber bezbednost je deo ključnog zadatka kolektivne odbrane.
 
Tri zemlje Zapadnog Balkana - Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora - članice su NATO-a.
 
Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marija Ignjatijević objašnjava da se praktične koristi koje članica NATO-a ili partnerska država mogu imati odnose na reforme u sistemu odbrane i na izgradnju međusobne operabilnosti sa drugim vojskama.
 
Ističe da su kriterijumi za članstvo u NATO bili dobar pokretač reformi u sistemu odbrane država sa Zapadnog Balkana koje su ušle u pakt.
 
"Međutim, one kada su ispunile svoj cilj (i ušle u NATO) nije nastavljeno sa reformama, što je dosta zabrinjavajući trend. Čak u nekim od ovih zemalja se može u poslednjih nekoliko godina primetiti smanjenje transparentnosti u pogledu planiranja, nabavke naoružanja", rekla je Ignjatijević.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa možete pročitati na OVOM LINKU.

Teme

nato
  • Realno

    28.05.2022 18:41
    Bivajuci neutralna, Srbija ne dobija nista, samo gubi, a ulaskom u Nato dobija nesto - sve. Nazalost smo previse iracionalni u pogledu na sopstvenu drzavu i buducnost, sto se moze videti po istorijskim greskama koje je ova drzava pravila od 1990-do sad.
  • @Mastodont

    28.05.2022 16:07
    “Opet gamad relativizuje.”

    Saberi se.
    Šta se relativizuje, dvostruki aršini?
    Kada nestane činjenica, počinje vređanje.
  • Mastodont

    28.05.2022 15:53
    @@
    Opet gamad relativizuje. To i jeste oni što vas čini govnima jedinstvenog kalibra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.