Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina na fakultetima

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će ove godine biti "blagog povećanja" budžetskih mesta na fakultetima u Srbiji, ali da ne očekuje "dramatična povećanja školarina".
"To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata", rekao je Ružić za RTS.
Ministar je objasnio da će biti 18.098 budžetskih mesta na osnovnim studijama, više od 6.000 za master studije i 785 mesta za doktorske.
Ružić je kazao i da se završni ispiti u osnovnim školama održavaju 26, 27. i 28. juna, a da ima mesta za 76.008 srednjoškolaca, od čega je četvrtina u gimnazijama.
 
"Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu", rekao je on.
 
Naglasio je i da su prijemni ispiti za specijalna odeljenja i za nadarenu decu već obavljeni i da se prijavilo više od 6.000 đaka za oko 5.000 slobodnih mesta i dodao da je velika zainteresovanost za bilingvalna (dvojezična) odeljenja na engleskom i francuskom jeziku.
  • Samo pitam

    26.05.2022 11:01
    A šta je bilo sa pretnjama, da li je europol otkrio odakle dolaze pa su prestale?
  • 002211

    26.05.2022 10:29
    Auh, da poskupi, jako bi bolelo džepu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija