Uhapšeno deset osoba - utajom poreza oštećen budžet Srbije za 42,8 miliona dinara

Deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za više od 42,8 miliona dinara.
Uhapšeno deset osoba - utajom poreza oštećen budžet Srbije za 42,8 miliona dinara
Foto: 021.rs

Oni se terete da su izvršili više krivičnih dela tako što su novac stečen fiktivnim poslovanjem sa računa firmi prenosili na privatne račune i izbegli plaćanje poreza. Protiv dve osobe biće podnete krivične prijave u redovnom postupku, saopštio je MUP.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom Poreske uprave Ministarstva finansija i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da sa su izvršile krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave u redovnom postupku, saopšteno je iz MUP-a.

Uhapšeni se sumnjiče da su novac, koji je stečen fiktivnim poslovanjem, sa računa firmi prenosili na privatne račune, da bi izbegli plaćanje poreza i taj način oštetili budžet Republike Srbije za 42.862.165 dinara.
 
Kako se navodi, uhapšeni su J. S. (1967), odgovorno lice knjigovodstvene agencije "Lider finansije" iz Negotina, D. S. (1997) odgovorno lice DOO "Deostil" iz Negotina, M. S. (1995) odgovorno lice knjigovodstvene agencije "Lider group" 2021" iz Negotina, M. P. (1993) zaposlena u knjigovodstvenoj agenciji "Lider group 2021" iz Negotina, M. R. (1965) iz Čeneja odgovorno lice DOO "Mis sistem", G. M. (1968) iz Beograda rukovodilac jedne službe u ISGS Beograd II DOO Beograd, S. M. ( 1964) iz Beograda faktički rukovodilac u DOO "Eksperteam&Consulting", B. M. (1949) iz Negotina odgovorno lice omladinske zadruge "Elan tim", S. T. (1983) odgovorno lice "Plus elan" DOO Negotin i Z.M. (1960) zaposlen u PR "Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS" Niš, dok će protiv šezdesetpetogodišnjeg muškarca i sedemdesetdvogodišnjeg muškarca biti podneta krivične prijave u redovnom postupku.
Ističe se da su osumnjičeni J. S., D.S. i M. S. u periodu od 2020. godine do trenutka hapšenja, omogućili M.R. i B. M. da izvrše prenos novca koji su prethodno nabavili fiktivnim poslovanjem sa G.M. i S.M. Kako se sumnja, taj novac su preneli na ručune firmi DOO „ Deostil", "Elan tim" i PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS" i preko knjigovodstvene agencije "Lider finansije" vlasništvo J.S.
 
J.S se tereti da je sa odgovornim licima navedenih negotinskih firmi, novac sa računa tih firmi prenela na njihove privatne račune, kao i na račun M.P. zaposlene u knjigovodstvenoj agenciji "Lider group" 2021. Ovako gotov novac su, kako se sumnja, izvukli sa poslovnih računa kako bi izbegli da plaćaju porez i na ovaj način oštetili budžet Republike Srbije za skoro 43 milona dinara.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok je osumnjičena M. P. već sprovedena u ovo tužilaštvo.
  • Dilika

    31.05.2022 07:56
    Što sad?
    Prošli izbori... A možda da bi Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT imalo bar jedan predmet u ovoj godini? Iz teksta se ne vidi gde je tu korupcija, samo već standardna tehnika pranja novca, omiljena disciplina SNS-ovaca.
  • /

    31.05.2022 06:31
    /
    snsovci samo sebe ne vide.

    i milosevic je stalno nekoga hvatao za stetu budzetu.
  • Muja struja

    30.05.2022 20:34
    Ene sad
    A kolko je PROTENT(sns) isiso iz EPSa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.