Niža cena gasa dogovorena sa Putinom samo za deo isporuke, ostatak skuplji

Povoljna cena ruskog gasa za potrošače u Srbiji, koju su tokom dogovorili predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, važi samo za deo količina potrebnih privredi i domaćinstvima u našoj zemlji.
Niža cena gasa dogovorena sa Putinom samo za deo isporuke, ostatak skuplji
Foto: Pixabay
List "Danas" piše da će za ostatak cena biti znatno veća a već sad je evidentno da će "plavi energent" u maloprodaji poskupeti za dvadeset do trideset odsto.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je tokom razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom dogovorio izuzetno povoljnu cenu gasa za Srbiju. Precizirano je da će ugovor o snabdevanju naše zemlje gasom iz Rusije biti potpisan na tri godine a njegova cena biće određivana u zavisnosti od cena nafte (takozvana naftna formula) i kretaće se, prema Vučićevim rečima, između 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.
Prema Vučićevim rečima, taj dogovor se odnosi na količine od 2,2 milijarde kubnih metara gasa, a da će cena koštanja preostalih 800 miliona kubnih metara gasa biti tema razgovora sa ruskom državnom kompanijom Gasprom.
 
To što je Srbija dobila povoljnu cenu za deo potrebnih količina "plavog energenta", koja je znatno bolja nego za većinu drugih kupaca ruskog gasa, istovremeno ne znači da će to važiti i za cenu preostalih 800 miliona kubnih metara, smatra stručna javnost. Ona će biti znatno veća.
 
Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da cena gasa, dogovorena u telefonskom razgovoru Vučića i Putina, važi za dve trećine potreba tržišta u Srbiji.
 
"Treba podsetiti na činjenicu da je po dosad važećem ugovoru Srbija količinu od šest miliona kubnih metara gasa Rusima plaćala po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Dopunske količine od četiri miliona kubnih metara gasa po starom ugovoru koji ističe danas plaćali smo po ceni od 800 dolara za 1.000 kubika gasa. S obzirom da je dogovoreno da se cena gasa za Srbiju obračunava po naftnoj formuli, to praktično znači da će preostale količine Javno preduzeće 'Srbijagas' ruskom partneru plaćati između 900 do 950 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. To je znatno veća cena od one koja važi za količine od 2,2 milijarde kubnih metara gasa ali opet daleko niža od onih koje se formiraju na berzama", objašnjava sagovornik lista Danas.
 
On dodaje da nije poznato po kojim cenama će Srbija od Gasproma kupovati gas za punjenje skladišta, odnosno da li će biti u onom iznosu koji su dogovorili Putin i Vučić ili će pak biti veća.
 
"Ono što je potpuno izvesno je to da će doći do poskupljenja gasa u maloprodaji. To će podjednako opteretiti kako domaćinstva tako i privredu. Sve to će dovesti do povećanja inflacije u Srbiji i siromašenja građana", navodi Gavrilović.
 
Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić takođe smatra da će veća veleprodajna cena predviđena u novom ugovoru o nabavci ruskog gasa dovesti i do povećanja maloprodajnih cena u Srbiji.
 
"Sasvim je jasno da će do toga doći i treba očekivati da će se maloprodajne cene gasa povećati za 20 do 30 odsto. Što se tiče dogovora o nabavnoj ceni gasa, on je veoma dobar za Srbiju i zbog toga što će ugovor sa povoljnim cenama važiti tri godine kao i zbog toga da je to garant da će Srbija na zimu imati dovoljne količine gasa. Dodatni garant za to je i činjenica da je postignut dogovor koji omogućava da Srbija gas za svoje potrebe čuva u skladištima u Mađarskoj", ističe Vuletić.
 
On objašnjava da formiranje cene po naftnoj formuli u praksi znači da ako, primera radi, sada poskupi cena "crnog zlata", to povećanje se u ceni gasa manifestuje tek u periodu nakon devet meseci.
 
Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je postignut samo načelni dogovor vezano za aranžman snabdevanja Srbije ruskim gasom i da treba sačekati potpisivanje ugovora kako bi se pouzdano znala njegova cena.
 
"Ono što je moguće je to da potpisivanje ugovora o snabdevanju ruskim gasom potrošača u Srbiji dovede do nezadovoljstva Evropske unije što bi moglo da rezultira izostankom ulaganja Brisela u Srbiju i isključenja naše zemlje sa evropskih finansijskih tržišta. Dakle, gasni aranžman sa Rusijom bi mogao skupo da nas košta na drugoj strani", zaključuje Kovačević.
 
Viola Fon Kramon: Putin i Vučić nisu ništa potpisali u vezi sa gasom
 
Poslanica Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavila je da je prva tema razgovora bila vezana za srpsko-ruske odnose, dugoročne bliske veze Srbije i Rusije, šta to znači za ekonomiju, kao i zavisnost od ruskog gasa koju treba smanjiti. Upitana da li pozdravlja dogovor Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina o gasu, Kramon je naglasila da je to bila samo najava, samo razgovor i da ništa nije bilo na papiru, ali da se ne zna da li potrebe Srbije mogu biti potpuno zadovoljene iz Rusije i da li taj gas može da bude nadoknađen iz Evropske unije.
 
S druge strane državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je da je cena gasa u Srbiji garantovana i da nisu planirana poskupljenja do kraja sledeće zimske sezone.

Teme

GAS
  • A3

    01.06.2022 07:15
    Državnih tajni ima onoliko
    Ma sve je dogovoreno, samo je državna tajna pa ne mogu da se iznose detalji.
  • @Zare

    31.05.2022 23:54
    "Mozda je ta cena 'povoljnija' zato sto gas dolazi juznim tokom koji nas je skupo kostao a nista nismo dobili."

    Možda ti je sada jasno da je projekat Južni tok uništila USA (tj. naši istočni susedi članice EU po nalogu US). Slično kao što je rađeno sa Severnim tokom 2 poslednjih nekoliko godina
  • Kontras

    31.05.2022 17:51
    @Dejan, sta je, ne sme vise nista da se komentarise a da se ne dobije epitet "botina"? Botovi su se pojavili za vreme tvojih zutih. To sto si preskocio terapiju nije razlog da vredjas druge

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.