Strani mediji: Vučić obećava evropski kurs, okreće leđa Rusiji?

Aleksandar Vučić položio je zakletvu za svoj drugi mandat na mestu predsednika Srbije, obećavši da će zemlju zadržati na putu članstva u EU.
Strani mediji: Vučić obećava evropski kurs, okreće leđa Rusiji?
Foto: FoNet
Nagovestio je da bi nova vlada mogla razmotriti pridruživanje zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše agencija AP.
Uprkos tome što je glasala za tri rezolucije UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Srbija je i dalje jedina evropska država koja se nije pridružila sankcijama protiv svog saveznika Moskve, navodi AP.
U svom inauguracionom govoru u parlamentu, kako dodaje agencija, Vučić je rekao da će prioritet Srbije biti njen put do članstva u EU i da će nova vlada - koja bi trebalo da bude formirana u julu - morati više da radi na ulasku u 27-člani blok i da razmotri sankcije protiv Moskva, iako nije posebno pomenuo Rusiju.
 
Uz ocenu da je Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi da Srbiju uvede u EU.
 
Međutim, on je proveo poslednje godine učvršćujući veze sa dugogodišnjim saveznikom, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše AP.
 
Vučić je u nedelju saopštio da je obezbedio "izuzetno povoljan" trogodišnji ugovor o prirodnom gasu sa Rusijom tokom telefonskog razgovora sa Putinom - nešto što se pretežno smatra njegovom rešenošću da se ne pridruži sankcijama EU uprkos pritiscima Zapada, ali čini se da je danas ublažio svoj proruski stav, rekavši da Srbija mora biti čvrsta na evropskom putu.
 
On je rekao da Srbija neće tražiti članstvo u NATO i da će zadržati svoju vojnu neutralnost.
 
"Mi nismo politički neutralni jer želimo članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Vučić, preneo je AP.
  • Антун Чупак

    02.06.2022 09:14
    Бог те мазо,ја овде видим само жуто камење!!!???
  • Лиманац

    01.06.2022 11:00
    Неће бити увођења санкција Русији, ни окретања леђа тој братској земљи.
  • V

    01.06.2022 03:24
    V
    Rusofili,mrs u Rusiju kada je toliko volite! Ja je nevolim jer je Srbiju vise zajebala kroz istoriu nego,Amerika i EU zajedno! Cemu ovo ludilo pojedinih,gradjana nije mi jasno?! Sa Rusijom bukvalno,nemamo nista sem neke,religije koja je nametnuta i namernog,zavisnistva o gasu! Dok od EU zavisimo u svakom,smislu 80%!!! Ko voli Rusiju sirok je put i srecno mu bilo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija