Mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu?

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da su prema istraživanju mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu.
Mladi u Srbiji najviše izloženi siromaštvu?
Foto: Pixabay
"Čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što rezultira time da većina njih živi sa roditeljima. Prosečne zarade mladih starosti 15-29 godina za 16 odsto su manje od opšteg proseka i većina radno angažovanih mladih nema mogućnost za dostojanstven rad", navela je ta nevladina organizcaija u godišnjem izveštaju "Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2021. godini".
Prema njihovim rečima, zabrinjava i otvoren prostor za radnu eksploataciju mladih i neusklađenost pravnog okvira za volontiranje sa međunarodnim standardima.
"Nigde ne postoje ni sveobuhvatni podaci o volonterima i volonterkama u Srbiji. Utisak je da se volontiranje i dalje ne shvata kao društvena vrednost i oblik građanskog učešća, već kao neplaćeni rad i ne postoji okvir koji bi omogućio da se volontersko iskustvo adekvatno prizna i vrednuje, što dodatno destimuliše mlade", kazao je jedan od autora tog izveštaja Goran Sandić.
 
Učestvovanje mladih u aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine ostala je na niskom nivou, jer podaci pokazuju da je procenat mladih koji smatra da je dobro informisan o problemima koji se tiču životne sredine oko 10 odsto.
  • E

    02.06.2022 08:38
    E
    E zato ih imamo svakim danom sve manje i postali smo smrdija staraca!!!
  • E

    02.06.2022 08:37
    E
    E zato ih imamo svakim danom sve manje i postali smo smrdija staraca!!!
  • R

    01.06.2022 18:23
    R
    Vecina je u siromastvu,zaista! A mladi rade za 30,35 hiljada,razne poslove i skoluju se! Oni koji su,prkinuli skolovanje i opredeli se samo za posao rade,po dva posla kako bi navukli 70,80 hiljada! Sta reci,zaista kao narod smo sami krivi za ovo,siromastvo u koje nas je uvela ova SNS politika koja,neume nikako sa ekonomijom!!! Narod ih je izabrao jos 5 godina ali po svemu sudeci,vecina omladine ce pobeci,odavde jer im je svega,dosta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija