CNN: Gasni sporazum Srbije i Rusije nova glavobolja za EU

Američki CNN se osvrnuo na sporazum o snabdevanju ruskim gasom koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Kako CNN ocenjuje do trogodišnjeg ugovora između Srbije i Rusije došlo je u nezgodno vreme i daje taj sporazum "zadao novu glavobolju zapadnim saveznicima, a posebno Evropskoj uniji".
Novi gasni sporazum Srbije sa Rusijom bi mogao biti neprihvatljiv za neke zemlje članice EU, navodi CNN i dodaje da ostaje da se vidi da li će on otežati pregovore o pristupanju Srbije EU ili će Brisel imati drugačiji pristup.
CNN podseća da planovi za proširenje EU obuhvataju i Srbiju, koju Brisel smatra ključnom zemljom zapadnog Balkana zbog broja njenih stanovnika, njenog geografskog položaja, kao i političkog uticaja koji ona ima u regionu i konstatuje da bez srpske vlade ne mogu se voditi razgovori o budućnosti Bosne i Hercegovine i Kosova.
 
Američka televizija navodi i da Srbija ima veliku korist od bliskih odnosa sa Rusijom i da neće hteti da ih prekine čak i ukoliko bude primljena u EU.
 
Iako je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a kojima se osuđuje ruska invazija, nije se uskladila s Briselom po pitanju sankcija protiv Moskve, a to je nešto što se EU očekuje od država kandidata za članstvo, zaključuje CNN.
  • 5 minuta googlea

    02.06.2022 22:31
    @Roki
    Dragi sugrađani, kroz svoj projekat "Novi put svile" Kina je odvojila OGROMNA sredstva da obezbedi više puteva/načina da njihova roba dođe do omražene EU.
    Između ostalog zakupilu su Pakistansku luku na 99 godina i sagradili železnicu preko Tibeta i Himalaja da izbegnu Malajski moreuz i moguće buduće blokade, zatim Pirejsku luku, železnicu preko Turske, produžili su Sibirsku železnicu do Poljske itd.
    Svuda su Kinezi to debelo platili.
    Jedino su u Srbiji naleteli na režim koji je podigao njihovu cenu radova i uzeo kredite od Kine da plati njihove radnike - za njihov projekat.
  • Roki

    02.06.2022 17:37
    @istine radi
    Nigde ne pise da kandidatura za EU znaci trenutno uskladjivanje sa spoljnom politikom EU. Znaci kandidatura nije obavezujuci faktor za sankcije Rusiji. Sto se mene tice, istog sekunda bi odustao od EU ako je uslov sankcije Rusiji. Uclanio se u BRIKS i nesvrstane. i poceo da zaradjujem kao Singapur u Aziji. Iskoristio bi strateski polozaj Srbije na Dunavu i autoputu i zeljeznici Solun-Evropa za trgovinu koja mora ici preko nas
  • Обсервер

    02.06.2022 13:33
    Забринутост
    Американци се баш забринули, као да признају да су сами на погрешном путу, на који наводе и ЕУ !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.