Jugorosgas - firma koja posreduje u nabavci gasa između Srbije i Rusije (što podiže cenu)

Iako daleko od očiju javnosti, firma "Jugorosgas" godinama radi kao posrednik u nabavci gasa između naše zemlje i Rusije.
Jugorosgas - firma koja posreduje u nabavci gasa između Srbije i Rusije (što podiže cenu)
Foto: Pixabay
Kako piše Nova.rs, time se indirektno podiže cena nabavke gasa, a samim tim i troškovi naše zemlje.
Ona je izuzetak u poslovnom svetu jer nije praksa da je Rusija vlasnik kontrolnog paketa akcija, što je slučaj sa Srbijom. Kršenje konkurencije, vlasništvo umesto manjinskog partnera i ugovor do 2030. su ključne stvari koje treba znate o firmi osnovanoj još 1996. godine.
"Jugorosgas" je osnovan još za vreme vlasti SPS 1996. godine, a glavna namena bila je izgradnja gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa. Inicijalno, osnovana je na partnerskom odnosu Moskve i Beograda, ali je ruska strana ubrzo stekla većinski paket akcija, dok je JP "Srbijagas" ostao sa svega 25 odsto kotrole nad preduzećem.
 
O važnosti ove firme u transportu gasa, još 2006. godine govorio je ministar i lider G17 plus Mlađan Dinkić, koji je rekao da je uslov za nabavku gasa bio ili "Jugorosgas" ili da nemamo gas. Da bez ove firme nije moguće završiti nijedan posao, potvrđuju i stručnjaci.
 
Energetski stručnjak Miodrag Kapor kaže za Nova.rs da je firma "Jugorosgas" još tokom devedesetih bila posrednik u snabdevanju gasom iz Rusije ka Srbiji, ali da mi jedini nemamo kontrolni paket akcija.
 
"Naša zemlja je jedno vreme direktno nabavljala gas iz Rusije, ali se još sredinom devedesetih u posao uključila pomenuta firma, čime smo dobili posrednika u poslu. I druge evropske zemlje taj posao rade preko 'ćerki firmi', ali ono što našu zemlju izdvaja jeste to što je Srbija predala većinski paket Jugorosgasa", kaže Kapor.
 
On napominje da su Srbija i Rusija imale partnerski odnos, odnosno udeo u vlasništvu bio je 50:50 odsto. Nakon tog srazmernog odnosa kontrole nad vlasništvom, Kapor podseća da je Vlada Vojislava Koštunice predala većinski paket ruskog strani.
 
"Od tog momenta Rusija postaje većinski vlasnik, ali to nije sve. Mimo svake logike, Jugorosgas nastavlja da bude posrednik u transportu gasa, odnosno da pregovara sa Srbijagasom. Prema ograničenim informacijama koje dolaze do javnosti, oni kao posrednik dobijaju maržu od četiri odsto za posao transporta gasa. To su relativno veliki prihodi", ističe Kapor.
 
Budući da je Srbija članica Evropske energetske zajednice, naša zemlja dužna je da poštuje ugovore, ali Kapor za Novu dodaje da ih mi neretko kršimo.
  • Лиманац

    03.06.2022 12:07
    Коме смета стабилно снабдевање гасом уз посредовање предузећа „Југоросгас”?
  • Lala

    03.06.2022 09:59
    A
    A Cija je doticna firma sigurno je u pozadini neko poznato lice iz sveta politike ko stoji iza svega tako nam i treba bio je 3 april plaka e mnogi za to
  • Mr.No

    03.06.2022 09:23
    Eto zašto je Koštunica, odnosnosno DSS (kao i sve stranke koje su u kupštini glassale za to) najveće izdajice svoje zemlje. Dali su NIS za tepsiju ribe, evo dali su i većiniski paket akcija u Jugorosgasu. Patriotski, nema šta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.