Otvoreni Balkan protiv utaje poreza i za priznavanje diploma: Šta je još u planu?

Srbija, Severna Makedonija i Albanija obavezaće se zajedničkim sporazumom na udružena nastojanja u pravcu suzbijanja utaje poreza u tri države, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).
Otvoreni Balkan protiv utaje poreza i za priznavanje diploma: Šta je još u planu?
Foto: Pixabay
To se navodi u tekstu Memoranduma o razumevanju, u čiji je uvid imao RSE, a na koji bi predstavnici tri države trebalo da stave potpis u Ohridu, na sastanku inicijative "Otvoreni Balkan" zakazan za narednu nedelju.
U Ohridu će biti potpisan i sporazum o priznavanju visokoškolskih diploma, kao i memorandumi o kulturnoj i saradnji u oblasti turizma.
U tekstu Memoranduma koji se tiče poreza napominje se da potpisnice imaju u vidu "povećani značaj" saradnje u borbi protiv izbegavanja plaćanja poreza.
 
"Odredbe dokumenta neće rezultirati bilo kakvim posebnim odlukama ili aktivnostima koje bi bile obavezujuće i nametnute bilo kojoj od strana ili trećoj strani", preneo je RSE i dodao da se u tekstu navodi potreba zajedničkog rada na podsticanju poštovanja poreskih obaveza u tri države, kao i da svaka strana može imenovati osobu koja će u njeno ime koordinisati aktivnosti.
 
U tekstu Sporazuma u oblasti međusobnog priznanja diploma, inicijativa Otvoreni Balkan se zalaže za ubrzavanje procedura priznavanja visokoškolskih diploma između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.
 
Ukoliko se pojavi sumnja u verodostojnost diplome, predviđena je mogućnost da se elektronskim putem zatraži potvrda od institucije koja ju je izdala.
 
Precizira se da će diplome u Albaniji priznavati Centar za obrazovne usluge pri Ministarstvu obrazovanja, u Srbiji Agencija za kvalifikacije za profesionalno priznavanje, a u Severnoj Makedoniji Jedinica za priznavanje profesionalnih diploma Ministarstva obrazovanja.
 
U cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja, tri strane nameravaju da potpišu i Memorandum o razumevanju u kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Memorandum o razumevanju u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu, koji bi takođe trebalo da bude potpisan u Ohridu, predviđa formiranje turističke mape pod nazivom "Otvoreni Balkan".
 
Države potpisnice se obavezuju na podsticanje kontakata svojih turističkih organizacija i radnika, a predviđeno je i formiranje posebne radne grupe za tu oblast.
 
U Ohridu 7. juna počinje dvodnevni samit inicijative Otvoreni Balkan na kojem učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dmitar Kovačevski i kao gost premijer Crne Gore Dritan Abazović.
  • zgađen

    04.06.2022 17:41
    Nikad bolje
    Dogovor u vezi utaje poreza je izdahnuo u trenutku kad je potpisan. Lažne diplome su dobile krila. Sad će da otvaraju fakultete i po selima.
  • Goran NS

    04.06.2022 13:46
    UZAS ... gomile "strucnjaka" sa vikend diplomom iz Banja Luke je u Srbiji da nam se JAKO CRNO PISE!!!!!
  • Zovem se Stevo

    04.06.2022 12:34
    Inače
    Kada pitam studente sa privatnih fakulteta koliko im je ostalo do kraja studija (misleći koliko još ispita), odgovor je još 3 rate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.