Nemački profesor o Dunavu u Srbiji: Žalosno kako vam izgledaju reke, plivao sam u fekalijama

Nemački hemičar i profesionalni plivač Andreas Fat, koji je pliva Dunavom kako bi skrenuo pažnju ljudima na zagađenje, zgrožen je situacijom u Srbiji.
Nemački profesor o Dunavu u Srbiji: Žalosno kako vam izgledaju reke, plivao sam u fekalijama
Foto: 021.rs

On je rekao da je u Beogradu bio prinuđen da izađe iz vode i taj deo reke pređe na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

"Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beograđane reke isto što i deponija", rekao je Fat za list Nova.
On je naveo da je to "jedan od najgorih i najtužnijih prizora koje je doživeo tokom ovog projekta", u kojem je preplivao već 2.000 kilometara, a sada je u Rumuniji.
 
"Nisam smeo da plivam u toj vodi, jer nisam želeo da završim u bolnici. Plan je bio da iz Srbije izađem živ i zdrav, da se ne zarazim, jer hoću da završim projekat do kraja", rekao je Fat.
 
Nemački hemičar krenuo je na skoro 3.000 metara dugačko plivanje Dunavom, kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode.
 
Te uzorke vode tim naučnika sa Univerziteta u Beču trebalo je da analizira u pokretnoj laboratoriji na brodu.
  • manipulativni trosak

    08.06.2022 11:44
    Ma ovaj nemac nije cuo od Malog da smo dobili nagradu za ekoloske uspehe? On budala gleda reku i cinjenice... bas svasta... evropejska posla
  • zamena tezgi

    08.06.2022 11:42
    ja
    08.06.2022 • 08:42
    dunav
    da nas nisu bombardovali i unistili infrastrukturu možda bi i imali prečistače za tri najveća grada...evo neka plate odštetu i naprave prečistače...ko da mi ne znamo to treba nam švaba, svašta
    Lina
    07.06.2022 • 00:08
    Možda nismo samo mi krivi
    Evropljani, da nam 1999. niste rasturili zemlju kao dete zvečku, možda bismo imali novca da uložimo u prečišćivače otpadnih voda.

    A da mi nismo pre toga unistavali okolne republike i juznu pokrajinu praceno glupim izgovorima i najgorim namerama, mozda bi danas ziveli u bogatijoj u cistijoj zemlji (clanici EU)?
    Pitam se ko su ovi koji pisu ovakve nebuloze: klinci koji nisu ziveli ovde pre 90-tih ili placeni trolovi?
  • voper51

    08.06.2022 11:16
    Naše vode
    Sasvim se slažem sa gospodinom Fetom.
    Reke su nam užasne, obale prljave, a za to smo mi sami zaslužni.
    Ne trebaju nam godišnje akcije na Dan planete zemlje i slično.
    Samo treba pokupiti smeće za sobom svaki put, kazniti onoga ko to ne radi (tu ne mislim samo na pojedince, već na velike firme i nedodirljiva Javna preduzeća) i za godinu dana drastično bi se promenila situacija. Priroda ima veliku moć regeneracije, samo malo da joj pomognemo.
    Prečistači su odlična stvar, ali ne pomažu ako se ne održavaju, ne menjaju filteri i sl.
    Sami smo odgovorni za okolinu u kojoj živimo, ne vredi se stalno vaditi na druge. Reke Rajna, Temza, Po sada su bogate ribom i vodenim svetom, pre su bile kanalizacije. Da ne govorim o rekama u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj.
    Ugledajmo se na zakone i lične primere ljudi u tim zemljama.
    Ako svaki put kada sam na reci ponesem 1 komad smeća (koje je neko drugi ostavio) na obali i u reci biće 1 komad smeća manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.