Bolji rezultati srednjoškolaca na drugoj "probnoj maturi"

Rezultati druge probe Državne mature iz aprila 2022. bolji su od prethodnog kruga, koji je održan u oktobru 2020, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Bolji rezultati srednjoškolaca na drugoj "probnoj maturi"
Foto: Pixabay (ilustracija)

Istaknuto je da su najbolje urađeni testovi stranih jezika, na kojima su gimnazijalci osvajali 64 odsto bodova u proseku, a učenici stručnih škola 51 odsto.

Кada je reč o ostalim opšteobrazovnim predmetima, gimnazijalci su najbolje uradili hemiju (u proseku 51 odsto bodova), a učenici srednjih stručnih škola istoriju (36 odsto bodova u proseku), navedeno je u saopštenju ministarstva.

Test iz srpskog jezika su najbolje uradili gimnazijalci (u proseku osvojili 47 odsto bodova), a dosta gimnazijalaca je, kako su naveli, test rešilo sa maksimalnim brojem poena.
 
"Iako su učenici u rešavanju zadataka iz matematike bili manje uspešni (18 odsto bodova u proseku u gimnazijama), bilo je dosta gimnazijalaca sa ukupnim uspehom od 97 odsto, odnosno srednjoškolaca sa 81 odsto“, istakli su u saopštenju.
 
Generacija koja će polagati Državnu maturu imaće dve probe, prvu u maju 2023. godine, a drugu 2024. godine, te će imati priliku da provere svoje znanje koje je potrebno za polaganje po novom sistemu, podsetili su iz ministarstva.
 
Resorni ministar Branko Ružić zahvalio je svim učesnicima na "dobro odrađenom poslu" i posebno pohvalio one škole koje su maksimalno iskoristile mogućnost koja im je pružena i upoznale se u potpunosti sa onim što ih očekuje 2024. godine. Ružić je dodao da je dosta škola već uradilo internu evaluaciju na osnovu kojih pripremaju planove za unapređivanje nastave i značaj mature shvataju kao mehanizam za poboljšanje kvaliteta nastave.
 
Najavljeno je i da će u narednom periodu biti izmenjeni Pravilnik o programu opšte i umetničke mature i Pravilnik o programu stručne mature i završnog ispita, kao i da su u pripremi i novo Stručno uputstvo sa svim prilozima za probnu maturu i eVodiči kroz maturu namenjeni nastavnicima i učenicima.
  • Zemlja čudesa

    07.06.2022 22:05
    Sada već davne 1985. sam polagao stručnu maturu. Sastojala se od maturskog rada na zadatu temu, praktičnog rada i usmene odbrane rada pred komisijom od pet profesora. To je bila redovna procedura, tada. Naredne godine sam se zaposlio u struci i posle par dana prilagođavanja radnom mestu počeo da zarađujem i za sebe i za firmu. Mislim da je ova "centralizovana matura" besmislena jer, jednostavno, neće "izbaciti" odškolovanog radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.