Krušik u minusu, rezultati gori nego nakon NATO bombardovanja

Krušik, zbog čijeg poslovanja je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo pretkrivični postupak pre dve i po godine, nastavio je da obara neslavne rekorde.
Krušik u minusu, rezultati gori nego nakon NATO bombardovanja
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako piše nedeljnik NIN, korporacija je prošlu godinu završila sa neto gubitkom većim od dve milijarde dinara ili 17,5 miliona evra.

U odnosu na 2020, kada je iskazan neto gubitak od 577,3 miliona dinara ili 4,9 miliona evra, minus ove državne fabrike oružja iz Valjeva uvećan je 3,5 puta. I to u godini koja je za srpsku ekonomiju bila najbolja, jer je BDP Srbije povećan za više od sedam odsto, što je i najveća stopa rasta još od 2004, piše NIN.

Kako se navodi, u godišnjem finansijskom izveštaju za 2021, koji još nije dostupan na sajtu APR-a, ali se može naći na internet stranici Krušika, jasno se vidi i da su kratkoročna zaduženja fabrike dostigla astronomskih 9,98 milijardi dinara ili oko 85 miliona evra.
 
Ove gubitke i zaduženja potvrdio je i revizor koga je angažovao sam Krušik u izveštaju u koji je NIN takođe imao uvid.
 
"Naši postupci u tom pogledu su bili ograničeni samo na ocenu usaglašenosti finansijskih informacija sadržanih u godišnjem izveštaju o poslovanju sa revidiranim finansijskim izveštajima", navodi se u ovom internom revizorskom izveštaju.
 
U NATO bombardovanju 1999. skoro 90 odsto proizvodnih kapaciteta Krušika bilo je uništeno, ali rezultati poslovanja fabrike nisu ni tada bili katastrofalni kao 2021. godine, piše NIN.
 
Eksplozija dugova i konstantan pad ove državne fabrike oružja počinje 2015, kada kao posrednici u prodaji mina počinju da se pojavljuju privilegovani privatni trgovci povezani sa vlašću, navodi ovaj nedeljnik.
 
NIN je više puta pisao o poslovima preduzeća jednog od finansijera SNS-a Slobodana Tešića sa Krušikom i o firmi GIM, za koju je posredovao sada pokojni otac ministra Nebojše Stefanovića. Neki poslovi su bili toliko nepovoljni da su troškovi proizvodnje mina bili veći od cena po kojima ih je Krušik prodavao povlašćenim trgovcima.
 
Na to je prvi upozorio uzbunjivač Aleksandar Obradović. Umesto da ga posluša, vlast je, međutim, pre skoro tri godine pokrenula istragu protiv Obradovića, a ona do danas nije završena, niti se u poslednjih godinu i po bilo šta preduzima da bi se utvrdila istina.
  • ...

    09.06.2022 17:54
    @Banderaš

    Pa, kada ih dresiraju od malih nogu...
  • Banderaš

    09.06.2022 13:22
    Dostojanstvo
    Neshvatljivo mi je koliko srbi nemaju dostojanstva,samopoštovanja i obraza,da dozvaljaju decenijama da ih njihove vođe,iz njihovog naroda vređaju,kradu,pljuju,ubijaju,zatvaraju,omalovažavaju i da oni sve to odobravaju i podnose!? Deluje kao da srbi vole mazohizam,grubosti,mučenje,jer nema objašnjenja da narod toliko trpi i odobrava da ih neko jaše,vređa i pljačka.
  • Bojan

    09.06.2022 10:59
    @Dejan

    Opet tvoje umobolne fiks ideje o Titu. Maršal je polovinu takvih kao ti uterao u večernje škole da nešto nauče, a durug polovinu uposlio da kopaju umesto da lupetaju gluposti. Pogodi gde bi ti završio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.