Reljanović: Apsurd da država, vlasnik trećine Fijata, ne može da utiče na privatnog poslodavca

Srbija je ponovo postala zemlja "klasne borbe", a nema dana da se ne pojavi vest o nekom novom štrajku.

Nakon tročasovnog razgovora radnika Fijata sa predstavnicima vlade, zaključeno je da oni koji neće da idu u inostranstvo da rade više neće biti radnici tog preduzeća.

Ponuđena im je otpremnina ili novi posao u krugu od 50 kilometara koje bi im pronašla Vlada Srbije.

"Stav poslodavca je bio jako čvrst i jako nepovoljan po radnike i kroz ove pregovore se ništa nije promenilo. Sada je jasnije šta su opcije i šta tačno Fijat nudi i koje su pozicije sindikata. Radnici nisu dobili gotovo ništa što bi se moglo smatrati zadovoljavajućim i ono što je vrlo važno je da mi i dalje ne znamo koliko je radnika višak. Poslodavac kaže 1.500, a premijerka 500, to je razlika od 1.000 ljudi", objašnjava za Nova S dr Mario Reljanović s Instituta za uporedno pravo.
 
Očigledno je da Fijat više ne računa na većinu svojih radnika, ukazuje on.
 
"Praktično iz ove izjave vidimo da je 1.000 radnika višak. Oni su stavljeni pred nemoguću alternativu - ili će postati višak i ostati bez posla ili će otići u jednu vrlo neizvesnu avanturu, u inostranstvo, a neke stvari mi deluju nezakonito", istakao je Reljanović.
 
"Taj bonus koji se pominje, to nije to, to je deo zakonske obaveze poslodavca da reguliše smeštaj i ishranu radnika koje upućuju u inostranstvo, kao i putne troškove. Poslodavac mora o svom trošku to da organizuje. Bonus deluje primamljivo, ali taj novac nije dovoljan ni da se zadovolje osnovne potrebe radnika", dodaje predstavnik Samostalnog sindikata Fijata.
 
Kod nas, kako kaže, postoji loš Zakon o radu, a čak ni tako loš zakon se ne primenjuje i radnici tako upadaju u probleme.
 
"Neprestano se pominje mantra da država ne može da utiče na privatnog poslodavca: U Fijatu je to apsurdno, jer je država vlasnik trećine. Država treba da brine o interesu radnika. Savremeno radno pravo je nastalo na potrebi države da utiče na poslodavca. To je potreba da stvori zakonski okvir u kome poslodavac može da se kreće. Država utiče da taj okvir bude povoljan ili manje povoljan po radnika ili poslodavca, a mi sada imamo okvir koji je vrlo povoljan po poslodavca", objašnjava Reljanović.
  • Milan NS

    10.06.2022 11:30
    Ide ovako:
    Novinar: "Ministre, da li možemo da dobijemo Ugovor na uvid?"
    Ministar: "Ko ste vi pa da ja vama dajem Ugovor?! Sve je transparentno!"

    Novinar: "Priča se da građani Srbije finansiraju kompaniju i da kompanija besplatno dobija zemljište..."

    Ministar: "Ma dosta mi je vas stranih plaćenika i Soroševaca koji ste neprijatelji Srbije... koferencija je završena!"

    Novinar: "Ministre, molim Vas..."
    Ministar: "Tužite me!"
  • Tja

    10.06.2022 11:29
    @Zamenik zamenika

    Hahaha, da, u kapitalistickom okruzenju, a to ovo nije. Kakve sve gluposti moram da slusam od apologeta. Dajte smislite nesto bolje. Ovo je poprilicno autoritativni sistem u kom vlada jedan gari okruzen cizmoliscima bez obzira na zakone koje svakodnevno krsi, kakav crni kapitalizam, kapitalizam je daleko "slobodniji". Nemoj da se pravimo da zivimo u Diznilendu leba vam.
  • Zamenik zamenika

    10.06.2022 10:27
    Potpuno je obrnuto. Država ne može da utiče na privatnog poslodavca u kapitalističkom uređenju. Predugo ste živeli u komunističkom uređenju koje ste zvali socijalizam koji ne postoji već preko 30 godina a koji u nekim glavama još postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.