Abazović stiže u Srbiju: Zašto niko iz Beograda nije posetio Podgoricu već 10 godina?

Najavljena poseta premijera Crne Gore Dritana Abazovića biće peta poseta nekog crnogorskog zvaničnika Srbiji u poslednjih 10 godina, a za to vreme niko od zvaničnika iz Srbije nije bio u Podgorici.

To, prema ocenih bivših diplomata, nije pohvalno, piše danas portal RTCG.

Još 2013. nekadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović pošao je u prvu zvaničnu posetu Srbiji. Godinu kasnije u Beogradu je bio i bivši premijer Igor Lukšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. dočekao je još jednog crnogorskog premijera Duška Markovića, a četiri godine kasnije u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji bio je i Zdravko Krivokapić.

Za sve to vreme niko od zvaničnika iz Beograda nije bio u Podgorici, barem ne zvanično. Bivše crnogorske i srbijanske diplomate za TVCG kažu da to nije pohvalno i da je vreme da se poprave poljuljani odnosi.
 
Bivši diplomata Srećko Đukić rekao je da je uobičajeno da se vodi računa o reciprocitetu. "Znači poseta za posetom u principu ide i vodi se računa o nekom balansu u tim posetama. Ovde je prosto došlo do toga da Srbija gubi sa 5:0 i trebaće vreme da se to nadoknadi".
 
Nekadašnji ministar spoljnih poslova Crne Gore i bivši diplomata Branko Lukovac naveo je da je princip ravnopravnosti ključan u svim diplomatskim odnosima.
 
"Nažalost, poslednjih godina ti odnosi su u velikoj meri poremećeni. I ta načela ravopravnosti i nemešanje u unutrašnje odnose dovedena su u pitanje. Taj podatak o posetama na državnom nivou samo su još jedan pokazatelj poremećenih neravnopravnih odnosa dve zemlje koje moraju graditi najbolje prijateljske odnose", kaže Lukovac.
 
Poziva od crnogorskih zvaničnika srpskim vlastima nije falilo, ali u, kako su više puta isticali, prenatrpanim agendama nisu mogli da nađu termin da posete Crnu Goru. Uprkos tome, Crna Gora ruku promirenja pruža konstantno, pa je, kako poručuju Đukić i Lukovac, za pohvalu i to što će u Beogradu krajem juna biti i Abazović.
 
"Uveren sam da kada predsednik Vlade govori o potrebi resetovanja odnosa upravo im u vidu to da nakon njegove posete Beogradu usledi nova runda pregovora, naravno u Podgorici, tako da se polako otpočne proces savladavanja teškoća, otklanjanja sumnji", navodi Lukovac.
 
On tvrdi i da unapređenje odnosa sa Srbijom ne može uslediti preko noći, a isto poručuje i Đukić. Oni veruju ipak da će poseta Abazovića Beogradu trasirati put za inteziviranje dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja.
  • Vlada

    10.06.2022 15:07
    @citalac

    Ovde se govori o zvaničnim posetama, a ne o sahranama vođa raznih verskih sekti.
  • citalac

    10.06.2022 14:01
    Bio je Vucic u Podgorici na Amfilohijevoj sahrani 2020 god, samo mu tamo nisu dozvolili da drzi govor, jer su tamosnji pravoslavci smatrali da je Vucic podrivao litije u CG i radio za Mila Djukanovica. Jasno je da je Vucic podrivao litije u CG, sad se to isto pokazalo sa Makedonskom crkvom
  • Mastodont

    10.06.2022 12:25
    @Mark

    Da ste vi džiberi gledali putokaze kad ste dolazili, znali biste da ste u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.