Danas drugi sastanak o statusu radnika Fijata

Radna grupa koja se bavi rešavanjem statusa Fijatovih radnika, za koje je neprihvatljiva ponuda poslodavca o odlasku na rad u inostranstvo, održaće drugi sastanak danas u podne u Vladi Srbije.

Na prvom sastanku koji je održan juče, predloženo je da ova kategorija radnika uz "minimalac" sačeka zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Kako je agenciji Beta rekao predstavnik Samostalnog sindikata "Fijat plastik" Zoran Miljković, ovi radnici će biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najviše dve godine uz uveravanja nadležnih da ima mogućnosti da se zaposle i u mnogo kraćem roku, od nekoliko meseci.

Miljković je rekao da će Fijatovi radnici u tom slučaju primati nadoknadu od 47.000 dinara mesečno od čega će sami plaćati doprinose te će im ostati "minimalac".
 
Kako je Beti juče rekao član pregovaračkog tima i predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević, radna grupa će se baviti i pitanjem visine otpremnina za radnike koji žele da napuste fabriku uz socijalni program.
 
O tome nije bilo pregovora juče na prvom sastanku radne grupe.
 
Očekivanja radnika su da ona bude viša od predložene zakonske otpremnine uvećane za 20 odsto.
 
Kako je dogovoreno ranije u pregovorima sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rad radne grupe je oročen na 18. jun.
 
Radnu grupu čine predstavnici Fijatovih radnika i sindikata, kabineta premijerke Srbije, Razvojne agencije Srbije, kao i ministarstava privrede i rada.
  • Лиманац

    10.06.2022 10:13
    Најбоље за раднике Фијата би било да као и до сада ништа не раде а да примају плату.Не сумљам да ће Председник наћи решење у складу са законом и Уставом и да ће радници Фијата бити задовољни и гласати и даље за њега а не за ове који су били пре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.