Isplati li se još uvek voziti se na tečni naftni gas?

Tečni naftni gas (TNG) sve je skuplji - trenutno se prodaje po ceni od 110 do 112 dinara po litru.
Isplati li se još uvek voziti se na tečni naftni gas?
Foto: 021.rs
Njegova cena poslednjih godinu dana stalno raste, što mnoge koji su ovaj derivat koristili kao gorivo dovodi u nepovoljnu situaciju.
Srbija proizvodi veći deo potrebnog TNG, ali nešto mora i da uveze. Akcize su višestruko veće nego što je evropski prosek. Ono što potrošače interesuje jeste koji su razlozi ovakvog poskupljenja tečnog naftnog gasa.
Predsednik udruženja za TNG Ivan Brajović kaže za RTS da na cenu utiče više faktora.
 
"Prvo se mora imati u vidu da TNG nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa i gasnog kondenzata što čino oko 65 odsto globalne proizvodnje, kao i prerade sirove nafte - to je preostalih 35 odsto. Prirodno je da cena ovih sastojaka TNG-a utiče i na njegovu ukupnu cenu", objašnjava Brajović.
 
Ističe da je konflikt u Ukrajini dodatno zakomplikovao situaciju, zbog čega je cena prirodnog gasa i prirodne nafte oborila sve rekorde.
 
"Izvoz TNG-a iz Rusije je takođe otežan, najviše zbog sankcija koje su Rusiji uvedene, pa ili se ne uvozi ili je jako malo kompanija koje to rade. Alternativni i istovremeno skuplji izvori snabdevanja se jesu pojavili - baltički morski izvoz i železnički - Roterdam - Antverpen", navodi Brajović.
 
Kaže da Srbija ima sopstvenu proizvodnju TNG-a koja nije mala - oko 105 hiljada tona, a ostatak do pune potrošnje, što je pedesetak hiljada tona, uvozi se.
 
"Postoji ta količina uvoza, a TNG je podložan izmenama cena na tržištu. Uvoz iz Rusije već godinama opada, a izvori za Srbiju su Hrvatska, Rumunija, Mađarska. Generalno gledano potreba za TNG-om u Srbiji opada, pa se samim tim i uvoze manje količine. Povremeno se ostvari i uvoz iz Rusije, što se dešava i sada, od kada traju sukobi u Ukrajini, i te cene su znatno niže, jer je njihovo tržište praktično zatvoreno pa TNG-a ima i previše", objašnjava Brajović.
 
Situacija u regionu stabilna - i tržišna i cenovna
 
TNG je nekada bio upola jeftiniji od benzina i dizela. Postavlja se pitanje koliko se sada isplati voziti na ovo gorivo.
 
"Postoji računica da je korišćenje TNG za vozače opravdano kada maloprodajna cena ne prekoračuje 50 odsto maloprodajne cene benzina. Iz razlike se pokrivaju troškovi konverzije motora, povećana potrošnja od 15 do 20 odsto po kilometru i povremeni troškovi atesta motora", kaže Brajović.
 
Trenutna cena TNG-a je za nijansu niža od one koja bi u potpunosti bila isplativa za sve u lancu proizvodnje i distribucije. Realna cena bi trebalo da bude oko 115 dinara po litru.
 
Ako govorimo o regionu, i tržišna i cenovna situacija je stabilna, ali postoji razlika u iznosu akciza koje su znatno niže u zemljama u okruženju nego u Srbiji.
 
U Srbiji je cena goriva rasla i pre pandemije i sukoba u Ukrajini zbog rasta akciza, a ne tržišne cene goriva, što nije bio slučaj u regionu. Posebno se to odnosi na TNG, na koji su nametnute akcize koje su rasle više nego bilo gde drugde.
 
Od 2012. u Srbiji je akciza na benzin veća za 37 odsto u odnosu na minimalnu propisanu akcizu, na dizel 53 odsto, a na TNG 300 odsto i to je, u suštini, osnovni razlog za ovako visoku cenu i za višegodišnji pad potrošnje. Godine 2011. Srbija je trošila 400 hiljada tona gasa, a 2021. se to svelo na 150 hiljada tona.
 
"Svi korisnici TNG-a sa pravom očekuju da država snizi akcize jer je važno imati veći udeo gasa u potrošnji goriva zato što ima manju emisiju štetnih gasova u atmosferu. Zatim, ovo gorivo koriste manje platežno sposobni građani pa je i socijalna komponenta važna. Iako se preduzima mnogo institucionalnih koraka na planu smanjenja akcize, za sada nije bilo efekta", kaže Brajović.
 
Ipak, ističe da je najavljeno formiranje radne grupe Ministarstva finansija i Ministarstva energetike, koja bi trebalo to da proceni pa se nada da će do smanjenja nameta ipak doći.
  • Nidza

    16.06.2022 01:09
    Lopovi
    Šta reći, a ne zaplakati. Mislim da je dovoljno da kažemo da živimo u lopovskoj državi, da ne kažem "ekonomskom tigru". Plate su žali bože, al zato cene pucajuu, samo napredno. Njih baš briga koliko je benzin, gas ili dizel kad se vozikaju o trošku građana Srbije službenim vozilima, piih šta lagano uzmeš službeni auto-škodica, zatamnjena stakla, staviš blinker, letiš 200 na sat, malo nekog zgaziš - da ne kažem ubiješ, ideš tamo vamo i šta ćeš lepo se živi. Posle se neko pita zašto mladi odlaze odavde, od kad sam upisao fakultet u planu mi je samo da pobegnem čim diplomu dobijem, ima ko će je više ceniti
  • Vazd

    15.06.2022 12:12
    Tibi
    Zanimljiva je stavka, koja se mora pomenuti, da u proteklih 10 godina sve je manje, a da na danasnji dan tek mozda 5-10% putnickih vozila se proizvodi sa motorima koji su podlozni konverziji voznje na TNG.
    Razlog je prost, svi novi motori su sa sistemom direktnog ubrizgavanja benzina u cilindar motora (tzv. GDI, T(F)SI, HPI i sl.), a te motore je jako skupo i neefikasno konvertovati.
    Primer je Audi/VW sa motorom 2.0 TFSI, cija je konverzija oko 1200e+ i nakon te konverzije motor i dalje trosi oko 20-25% benzina prilikom voznje, zbog svoje prirode ubrizgavanja i konstrukcije.
    Primer sa druge strane su "stari" tipovi motora (MPI i slicno), gde je konverzija izmedju 300 i 400e i gde se konstatno vozi na plin, a takvih motora je sve manje i sve ce ih biti manje.
  • Pera

    15.06.2022 11:04
    Vozim na gas , grejem se na gas i kuvam na gas. Sve to džaba kad se naše lopuže ugrade s raznoraznim akcizama , kradcizama ,atestima , reatestima i ostalim glupostima i opet gas najskuplji u evropi. Struju placam za 300 KW potrošenih 4000 dinara , kolko je to po kw , ( u to su zaracunali i 20 lopovskih stavki + tv pretplatu)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.