Njujork Tajms: Vučić i Putin dele narativ žrtve, Đoković na piramidama, Srpska Dodikov feud

"Njujork tajms" donosi svoju priču o viđenju situacije u BiH, osvrćući se na veze Dodika sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i sa proslavljenim teniserom Novakom Đokovićem.
Pomenuli su i bosanske piramide, ističući kakvu ulogu ovo mesto igra u kod Bošnjaka i Srba.
 
U poslednjih godinu dana u Bosni i Hercegovini ne prestaju politička previranja, svađe i optužbe, prenosi Nova.rs.
 
Lider bosanskih Srba Milorad Dodik svojim odlukama, protivljenjima da sarađuje i bliskim vezama sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, izazvao je salvu kritika Zapada. Već neko vreme se mogu čuti upozorenja da je Bosna na ivici, a da su Srbi ti koji ugrožavaju krhki mir, uhvaćeni u čorbi entnonacionalizma i lažne istorije 21. veka.
"Vučić i Putin dele narativ žrtve"
 
Ova emocionalna prepisivanja istorije ispunjavaju knjige populističkih lidera širom Evrope. U Srbiji je predsednik Aleksandar Vučić podržao tvrdnju da su Srbi nepravedno klevetani kao agresori u bosanskom ratu, pohvalio je Slobodana Miloševića – koji je isporučen sudu u Hagu – kao "velikog srpskog lidera" i izražio je žaljenje što se Srbija nije proširila dalje po Balkanu. Vučić je u aprilu izabran za predsednika po drugi put, a jedan je od retkih lidera u Evropi koji održavaju bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
 
Oni takođe dele taj narativ žrtve. Putin, koji je raspad SSSR nazvao "velikom geopolitičkom katastrofom veka", pozvao je na niz egzistencijalnih – nacisti, NATO, korupirane zapadne vrednosti – kako bi opravda rusku invaziju na Ukrajinu. Kao i Vučić, sprovodi strategiju poricanja, okrivljujući ukrajinski vladu za ruske zločine u Ukrajini ili tvrdeći da su ih iscenirale antiruske ličnosti.
 
I Putin i Vućić se oslanjaju na uverenje da vladaju velikim narodima kojima su ukradene prirodne granice i njihove herojske sudbine, bilo od strane "nacifikovanih" Ukrajinaca, Bošnjaka ili američkih i evropskih zagovornika.
Đoković na meti kritičara
 
U septembru je snimljen kako peva sprske narodne peseme sa Đokovićem na jednom venčanju. Pažnja društvenih mreža koja je nastala kao posledica, istakla je odnos između populističkog političara i svetskog sportiste. Mnogi su zapamtili da je 2008. godine – tokom protesta u Beogradu kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije – Đoković napravio video u kojem je izjavio: "Mi smo spremni da branimo ono što je naše", a zatim je dodao "Kosovo je Srbija".
 
Đoković je 2020. godine pozirao za fotografiju držeći flašu rakije ukrašenu likom Draže Mihajlovića, kontroverznog vođe Srpskog četničkog pokreta, koji je osuđen zbog ratnih zločina i pogubljne od strane vlade Josipa Broza Tita posle Drugog svetskog rata. Tu presudu je Srbija poništila 2015. godine.
 
Dodik je dva puta odlikovao Đokovića ordenom Republike Srpske. Njih dvojica su 2020. godine zajedno posetili skijalište Jahorina, koji je postao simbol multientničkog identiteta BiH na Zimskim olimpijskim igrama u 1984. godine. Ovo mesto je Dejtonskim sporazumom pripalo Republici Srpskoj pa ga danas druge entičke grupe mahom izbegavaju.
 
Đoković je bio meta žestokih onlajn napada bošnjačkih aktivista, dok oni koji ga brane ističu da je on nesvesno ušao u neke kontroverze i da je u velikoj meri bio sila za pomirenje na Balkanu.
"Srpska – Dodikov lični feud"
 
Od kada je došao na vlast u Republici Srpskoj, Dodik je, smatraju njegovi kritičari, taj entitet u BiH pretvorio u lični feud.
 
"On sada kontroliše sve. Javni tenderi, javni ugovori, infrastrukturni radovi, sve to vodi do njega", rekla je Lejla Bičakčić.
 
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, na društvenim mrežama tvrdi da su Dodik i njegova uža porodica nakupile skrivene udele u 70 kompanija, od kojih su mnoge u vlasništvu rođaka, prijatelja i poslovnih saradnika. Ipak, Dodik je zadržao podršku javnosti kroz grube emocionalne apele na srpski identitet. 
 
Dana 9. januara ove godine, 30. godišnjice Dana Srpske – Dodik je prkosio nalogu Ustavnog suda BiH i organizovao je proslavu. Stotine policajaca je mahalo automatskim oružjem i marširalo je iza borbenih vozila, a pridružili su im se srpski oficiri iz Ujedinjene vojske koje nisu bili na dužnosti.
 
Nakon mitinga, Dodikove pristalice su pevale srpske nacionalističke pesme, mahale trobojnom zastavom Republike Srpske i isticale su transparente posvećene Mladuć. Dodik se "igrao vatrom", istakao je jedan zapadni diplomata.
  • Preambula

    17.06.2022 21:23
    Nista lakse. Samo moramo postati normalni. Koliko toliko.
  • Predrag Milosevic

    16.06.2022 13:32
    Zadnje vreme
    je doslo kad se jedan NY Times bavi nama... Nije da mnogo toga nije istina ali ONI (USA) su nas gurnuli na tu stranu... Kad neko ima sud, notara i izvrsitelja u sprezi da ti otme imovinu (drzavu) ma priklonices se i Nevolji da te zastiti, zar ne?
    Mi smo tako slabi i sicusni da bi mogli ikoga stvarno ugrozavati ali Bahatlije USA imaju svoje ciljeve... Nemci su im nametnuli kao kukavicje jaje sve svoje saveznike a nas stare, vekovne, saveznike bombardovase na Pravde Boga... Pa se cude sto bezimo Rusiji... nije Rusija Putin a posle Lenjina dosao je Staljin... bolje nek se plase ko ce doci posle Putina
    Ali svaka Imperija ima rok trajanja, tika-taka, tika-taka...
  • Munja

    16.06.2022 12:51
    Znate koji je najveći problem Balkana kad si debil ti ni ne znas da si debil! Isto vazi i za Ruse koji su zatucani propagandom i misle da je zemlja ravna ploča a putin Car ili bog i mastaju o SSSR u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.