Milan St. Protić: Putinofilija u Srbiji je lažna i površna, Putin će završiti kao Milošević

Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić izjavio je da u Srbiji postoji "putinofilija" ali da je ona "lažna i površna".
Kako je rekao Protić, reč je o "pokušaju da se iz jedne duboke nacionalne frustracije i osećaja gubitništva, zbog svega što se dogodilo u raspadu Jugoslavije, pronađe neka uteha i neki spasilac".
"Pošto je to servirano kao model - Putin je bio na našoj strani, a Zapad nas je bombardovao i hoće da nam uzme Kosovo - došlo je do uprošćene simetrije koja je plasirana narodu", rekao je Protić u intervjuu za nedeljnik "Vreme".
U pogledu istorijskih srpsko-ruskih odnosa, Protić tvrdi da, kao i u životu, tako ni u istoriji ništa nije crno-belo. On podeseća da je Carska Rusija bila glavna podrška nacionalnom pokretu u Srbiji u prvoj polovini 19. veka, a da se slom Prvog srpskog ustanka može pripisati izostanku intervencije ruske flote na Dunavu.
 
Kasnije je, kako kaže, Srbija, u Krimskom ratu, stala na stranu Francuske, a protiv Rusije.
 
Protić poredi ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem nazivajući ga "velikim Miloševićem".
 
"Kao što je onaj naš despot sa Dedinja doživeo poraz na svakom polju - vojnom, političkom, nacionalnom i unazadio ovu zemlju za ko zna koliko decenija - tako će i ovaj iz Kremlja", ocenio je Protić.
  • Sova

    19.06.2022 14:43
    @Golub Zindovic, Putko
    Svaka čast na komentaru, prvi put za 20 godina da mislimo isto o nekoj temi/problemu, advokate Zindović Golube :)))
  • MK

    19.06.2022 13:46
    istoričar?
    Istoričaru koji kaže "da se slom Prvog srpskog ustanka može pripisati izostanku intervencije ruske flote na Dunavu" treba oduzeti diplomu, ne doktorat, diplomu fakulteta, a i o gimnazijskoj bi trebalo razmisliti, očigledno nije pročitao "Rat i mir", jer bi odatle saznao šta je bilo 1812. godine i čime je Rusija tada bila prilično zauzeta! Dakle, ne samo da ne zna istoriju, nego ni književnost, i to nivoa prvih razreda gimnazije!
  • NN

    19.06.2022 13:31
    gramatika
    @ pajo patak
    Au, Pajo, ovde gde pismenost i gramatika nisu baš omiljene disclipline, Vi ste ovim "dativ nije imenica" osvojili apsolutno prvo mesto! Baš se trudim da shvatim kako je moguće da se to desi, osnovna škola je bila bar i još ubek je obavezna, državna! Moramo se pripremati za najstrašnije obrte sudbine, ovako nepismeni! Bauštele će biti vrhunski domet, bio u Nemačko ili gradilište i kopanje ovde!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.