Bocan Harčenko: Glupo bi reći da nam je svejedno, ali razumemo zašto je Srbija glasala za rezoluciju

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, rekao je da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi.

On je u emisiji "Iza vesti" na N1 istakao da Evropska unija tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije.

Govoreći o srpsko-ruskim odnosima, ambasador Rusije je rekao da se oni suštinski ne menjaju i pored nekih preduzetih koraka od strane Srbije, poput glasanja za rezoluciju Ujedinjenih nacija protiv invazije na Ukrajinu.

"Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto", kazao je Bocan Harčenko i dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada.
 
"Glupo bi bilo reći da nam je svejedno. Jesmo razočarani, ali odlično razumemo razlog zašto je Srbija morala da glasa na takav način. Zbog neverovatnog pritiska Zapada izvan svakih razumljivih granica. Primorana je", napominje gost emisije "Iza vesti".
 
Dodaje da Srbija od Rusije nikada nije trpela pritiske, a kao pritisak ne vidi ni svoju izjavu da bi uvođenje sankcija proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Bocan Harčenko objašnjava da bi bila "budalaština i glupo" reći da bi sankcije ostale bez ikakve štete i da je to realnost, a ne poruka.
 
Ambasador je srpsko-ruske odnose ocenio osmicom na skali od jedan do 10, uz napomenu da uvek može bolje, ali da je i osam odlično. On je odbacio mogućnost da je u pitanju odnos velike sile prema maloj državi, navodeći da je u pitanju prijateljstvo dve zemlje.
 
 
Govoreći o poseti Sergeja Lavrova Beogradu, koja nije realizovana jer ruski ministar nije mogao da doleti, Bocan Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao.
 
"Ova poseta bi pojačala položaj Srbije. To bi bila odlična mogućnost rasrave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav oko Kosova i Republike Srpske. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost", rekao je ruski ambasador.
 
Opširnije na N1.
  • Misicka

    17.06.2022 20:10
    Z
    Krečana, opet lupeta. Bolje da je budala, dala ostavku posle pogibije rudara i uništenja EPS-a, od strane pečenjara, nego da lupeta. Uostalom njihovi mandati su istekli, nisu više ministri. Mi sigurno nismo jedini, taj "ceo svet koji je protiv Rusije je 14% stanovnistva Zemlje, a 86% ih podržava.
  • Pijan plot

    17.06.2022 15:13
    @ Jos
    Ko pijani za plot se uhvatila Amerika i Britanija za Srbiju pa ne pustaju. Rat se vodi u Ukrajini, i umesto da se bave time i Rusijom oni se uhvatili za nas. Malo li je Srbija vekovima ratovala, i sada kad ne ratuje Amerika i Britanija hoce da nas uvuku u tudj rat. Ma sjasite, treba da ih otkacimo jednom za svagda
  • Tinkerbell

    17.06.2022 10:16
    Smešno
    Takva velesila spala na bednu Srbiju kao jedinog saveznika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija