Šabić: Apsurdno je da Katastar zaključa podatke u strahu od hakera, taj sistem je skupo plaćen

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je kao neprihvatljivu i štetnu situaciju u kojoj građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).
Šabić: Apsurdno je da Katastar zaključa podatke u strahu od hakera, taj sistem je skupo plaćen
Foto: 021.rs

On je naveo da smatra zbunjujućim objašnjenje RGZ-a da je zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada to preventivno zaključano.

"Sa stanovišta normalnog funkcionisanja društva apsurdno je da se makar i na jedan dan onemoguće praktično svi poslovi koji se tiču tržišta nepokretnosti. Blokirano je sve, od overavanja kupoprodajnih ugovora preko izdavanja lista nepokretnosti do dobijanja građevinske dozvole, ništa trenutno nije moguće", rekao je Šabić i dodao da to čini ogromnu štetu interesima građana.

Šabić je rekao da i informacioni sistem RGZ po Zakonu o informacionoj bezbednosti spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i da to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili hakerski napadi, te je besmisleno da preventivna mera zaštite bude potpuno stavljanje sistema van funkcije.
 
"Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je je ne tako davno predstavljala kao 'jednog od najboljih na svetu' a ova situacija neizbežno govori o njegovoj zabrinjavajućoj inferiornosti", rekao je nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.
 
On je istakao da je obaveza nadležnih da, umesto još jedne priče o napadu na Srbiju, bez odlaganja omoguće građanima ostvarivanje prava, a bankama, notarima i advokatima normalno poslovanje.
 
Servisi Geodetskog zavoda zaključani su zbog hakerskog napada, a šta je sve u blokadi zbog toga možete videti OVDE.
  • Ludak detektor

    18.06.2022 17:45
    @Bot detektor
    Pazi malog sto je umislio da je velicina i svako a ovamo je samo jedan usamljeni pacenik kojem je sve u zivotu sta ce ko o njemu misliti ili oceniti ga online. Idi placi mami sto si opet dobio minus, lep pozdrav i pozdravite vasu mamu :)
  • Лиманац

    17.06.2022 23:36
    Шабић се овим испадом против државних институција уврстио у спектар противника Србије. У повељи Уједињених Нација стоји да су геокатастарски подаци основа суверенитета земље, значи ко угрожава катастар тај је непријатељ државе по мишљењу УН.
  • Bot detektor

    17.06.2022 22:22
    @Ludak detektor
    "Hehe ma vazi, samo ti nastavi boriti se za svoju objektivnu istinu i za pluseve i minuseve na internetu ako ti je vec to jedino preostalo u praznom zivotu. I nemoj minut da prodje a da ne izbrojis koliko ti je neko udelio glasova jadnice, svaki psihijatar ce ti potvrditi da je to sasvim normalno."

    Očigledno je sa kolikim problemom se normalna Srbija suočava. Ovo kao da je pisao Veliki Demagog lično. Razumem da ti je partijski zadatak da napadaš svakoga ko ukaže da je car go, ali ne znam da li privatno zaista misliš da se može odbraniti bahati stav katastra prema sopstvenim građanima? Vas treba smeniti iz javnog života jer ste štetočine za ovaj narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija