Katastar neće proraditi do ponedeljka, "radi se 24 sata u tri smene"

Informacioni sistem Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) je već četvrti dan potpuno zaključan zbog hakerskog napada.
Katastar neće proraditi do ponedeljka, "radi se 24 sata u tri smene"
Foto: 021.rs

Maja Radović iz te ustanove rekla je za N1 da se uključivanje servisa Katastra ne očekuje pre ponedeljka. Kako je istakla, priritet je vraćanje u rad e-katastra i e-šaltera.

Više od 170 katastarskih službi širom Srbije ne mogu da izdaju nijedan dokument građanima, a online servisi Katastra su već četvrti dan zaključani, zbog čega je stao promet nepokretnosti u Srbiji.

Radović je za N1 rekla da je angažovan tim stručnjaka koji se bave sajberbezbednošću i da oni rade 24 sata u tri smene kako bi se rešio problem, a sistem otključao i otvorio za rad. Ona ističe da je prioritet zaštita podataka, a ne vreme u kojem će se Katstar vratiti u rad.
 
Radović kaže da se stručnjaci pažljivo bave delovima sistema, a prvi koji će biti pušteni u rad su baza nepokretnosti e-katastar i e-šalter, kanal kojim sve državne institucije, banke i agencije za promet nekretnina pristupaju servisima RGZ.
 
"Još nismo sasvim sigurni koliko ćemo morati da držimo sistem zaključanim. Kada se bude pristupilo otključavanju neće biti svi odjednom. Danas ne očekujemo uključivanje servisa", rekla je Radović i dodala da će inžinjerima na raspolaganju biti dva dana vikenda i da će dodatne informacije možda imati u ponedeljak.
Upitana o bezbednosti podataka građana koje RGZ čuva, Radović kaže da su podaci u ovom trenutku dovoljno zaštićeni i nisu ugroženi.
 
Opširnije na N1.
  • Kuku lele

    23.06.2022 16:28
    Licne isprave
    Ne mogu deci izvaditi pasose, traze mi u mupu dokument iz katastra koji je trenutno u blokadi,radnici koji tamo rade ne zele da mi daju nikakvu informaciju, piju se kafe I puse cigarete,jedu bombonjere, jednom recju uziva se.
    Jel to neka novina? To se do sada nije trazilo. Kruze neke price da ako nisam platio legalizaciju, ne mogu izvaditi pasos, licnu, zameniti dozvolu.
    Jel zna neko nesto na ovu temu? Adresa na kojoj sam trenutno prijavljene jos uvek nije u katastru zavedena kao gradjevinske zemljiste, vec se vodi kao da zivim na njivi. Imam struju ali nemam vodu I nemam kanalizaciju, nemam cak ni naziv ulice, u mapi ne postoji ni put do moje kuce I kuce mojih komsija. Sta mi je ciniti? Tu sam se rodio I zivim vec 34 godina. Moj deda je izgradio kucu jos sedamdesetih godina.
  • ex chapman

    17.06.2022 20:35
    pometnja u glavama
    ja sam moje prodao take da nemam vise nikakva posla sa tim bitangama
  • Psihopata

    17.06.2022 20:18
    EU: 2+2=4
    Srbija: 2+2=5

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.