Svetski dan izbeglica u Srbiji: Višegodišnjim opstrukcijama obesmišljen azilni postupak

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da u centrima za azil i prihvatnim centrima u Srbiji boravi približno 5.000 izbeglica i migranata, dok je u toku godine azil odobren za samo dve osobe.
Svetski dan izbeglica u Srbiji: Višegodišnjim opstrukcijama obesmišljen azilni postupak
Foto: Pixabay

"Kriza u Ukrajini značajno je doprinela porastu broja izbeglih i raseljenih. Preko 13 miliona Ukrajinaca je napustilo svoje domove. Prema podacima MUP-a, u našoj zemlji ukupno boravi oko 7.000 osoba koje dolaze iz ove zemlje", saopštio je Beogradski centar za ljudska prava povodom Svetskog dana izbeglica.

Beogradski centar za ljudska prava kao izvršni partner UNHCR-a već više od deset godina pruža besplatnu pravnu pomoć izbeglicama i tražiocima azila i pomaže im kroz celokupan proces zaštite od pristupa teritoriji, navedeno je.
 
Organizacija "Info park" saopštila je povodom Svetskog dana izbeglica da hiljade izbeglica na putu kroz Srbiju, nemaju nikakvu suštinsku podršku i pomoć, već samo "prenoćište i doručak".
 
Naveli su da današnji dan Evropa dočekuje prebrojavajući ukrajinske izbeglice, a Info park i Srbija beleže rekordan broj tranzita osoba iz trenutno zaboravljenih kriznih područja - Avganistana, Sirije, Pakistana, Burundija.
 
"Kao i svake godine, Info park se pridružuje hiljadama organizacija i zajednica širom sveta u obeležavanju Svetskog dana izbeglica. Ove godine, fokus našeg rada je sa osnovnih ljudskih prava proširen na ekonomska i socijalna prava koja su ljudima u pokretu zanemarena, pre svega kroz sistem upućivanja u kome niko nije odgovoran", navedeno je u saopštenju.
 
Direktor Info parka Gordan Paunović ocenio je da nije poenta da se ljudima omogući smeštaj do koga onda teško mogu da dođu i da onda budu prepušteni sami sebi.
 
"Već sedam godina slušamo prepričane britanske fraze kako Srbija ne treba da postane parking za izbeglice, ali umesto toga ona je postala privremeni bed&breakfast smeštaj u koji izbeglice i migranti uđu, zastanu, odmore se, prenoće, samoposluže i - nastave put čim ovladaju logistikom daljeg prelaska granica. Upornim višegodišnjim opstrukcijama obesmišljen je azilni postupak, limitiran pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zaposlenju, svim pravima iz korpusa ekonomskih i socijalnih koja na papiru jamči Republika Srbija", izjavio je Paunović povodom Svetskog dana izbeglica.
 
U svetu se trenutno nalazi oko 100 miliona izbeglica i raseljenih ljudi, dok u Srbiji zvanično u prihvatnim centrima boravi oko 4.500 izbeglica, tražilaca azila i migranata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.