Dačić predlaže novi državni praznik

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će ispred Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je lider, tražiti da 22. oktobar bude proglašen državnim praznikom.
Dačić predlaže novi državni praznik
Foto: 021.rs

To je datum kada je 1912. srpska vojska pobedila tursku u Kumanovskoj bitki.

Dačić je u Skupštini Srbije, na otvaranju izložbe o Prvom balkanskom ratu, kazao da je 22. oktobar 1912. godine "jedan od najvećih datuma u našoj istoriji, dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili državi Srbiji". 

"I naši preci koji su ratovali i ginuli na Kumanovu išli su u tu bitku sa pokličem 'Kumanovo za Kosovo', zato što su to bili dani kada smo vraćali ono što smo izgubili 1389. godine", naveo je predsednik parlamenta.
 
Dodao je da mladi danas moraju saznati šta se dogodilo kod Kumanova 1912. godine. 
 
"Iz nekih razloga kao da smo skrivali od sebe ovaj veliki dan, kao da smo se stideli svoje slavne prošlosti. Mi ne možemo do kraja da objasnimo zašto i danas branimo Kosovo i Metohiju svim silama ako ne znamo šta je bila Kumanovska bitka, šta je bio Prvi balkanski rat i zašto su oni ugaoni kamen naše moderne istorije", rekao je Dačić. 
  • racunica

    21.06.2022 23:51
    Pa sad sve se vise pitam a koliko su svi hteli tamo da budu oslobodjeni. i kad sve saberemo, znaci KiM je bio deo Srbije - 2 godine u vrh glave. Posle nekako u onoj nesrecnoj prvoj pa drugoj YU deo necega.
    I sad mi svi vicu kako je to oduvek deo Srbije... da da, bio citave 2 godine. Mozda da se dogovorimo sa Turcima da onda oni vladaju recimo 11.8 meseci, mi ostatak posto je to tako zadnjih 400 godina? Ili neko ima neki mnogo pametniji predlog.
  • Nemanja

    20.06.2022 16:05
    @Лиманац

    Pa mora da bude ponosna na tuđu prošlost kad svoju budućnost nema.
  • Istorija učiteljica?

    19.06.2022 16:12
    @Nn cz
    Već se praznuje dan kada je Milošević isporučen Hagu.
    To je isti dan kada je napravio miting na Gazimestanu.
    Možda se još nešto desilo na taj isti dan 600 godina ranije ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija