Lajčak: Beograd i Priština usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su Kosovo i Srbija usvojile Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Dijaloga uz podršku EU.
Lajčak: Beograd i Priština usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma
Foto: Pixabay
Sporazum su u Briselu potpisali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi. 
U dokumentu se navodi da "u cilju prevazilaženja krize i problema u energetskom sektoru, uzimajući u obzir Aranžmane o energetici od 8. septembra 2013. ("Sporazum o energetici 2013"), kao i Zaključke koordinatora EU o implementaciji Energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. ("Sporazum o energiji iz 2015"), strane su se složile sa sledećom mapom puta: 
Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) će izdati dozvolu za snabdevanje "Elektroseveru". RUE će obezbediti usklađenost s uslovima utvrđenim licencom za snabdevanje, u skladu s kosovskim pravnim i regulatornim okvirom. 
 
U roku od sedam dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, "Elektrosever" će dostaviti KEDS-u i KOSTT-u najnovije dostupne podatke o potrošačima, preko EU. 
 
U roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdevanje, "Elektrosever" će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Sporazum o Bilansnoj obavezi sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, prema stavu 1 čl. 5 Ugovora iz 2013. godine. 
 
U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, "Elektrosever" će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdevanje. 
 
U skladu sa čl. 14. Energetskog sporazuma iz 2015. godine, u roku od 30 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) će imati pristup podstanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju. 
 
U roku od 45 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa "Elektroseverom", dostaviti RUE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu temeljnog razmatranja postojeće infrastrukture. U roku od 21 dana nakon podnošenja investicionog plana i potrebnih troškova održavanja i gubitaka na mreži, RUE će u principu odobriti ove planove, troškove i gubitke. 
 
U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, RUE može odlučiti da suspenduje i/ili povuče dozvolu za snabdevanje koja je data "Elektroseveru", uz prethodnu konsultaciju izmedju strana, uz podršku EU, u periodu od najviše 15 dana. EU će dati stručno mišljenje, ako to zatraži najmanje jedna od strana. 
 
Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.