Paprene ekskurzije: Dva dana na Tari 10.000 dinara, evo šta sve roditelji đaka plaćaju

Sezona je ekskurzija. Đaci se raduju, roditelji pitaju - šta sve plaćaju? Ovogodišnje cene neprijatno su iznenadile mnoge roditelje.
Paprene ekskurzije: Dva dana na Tari 10.000 dinara, evo šta sve roditelji đaka plaćaju
Foto: Pixabay
RTS piše da dva dana na Tari, za osmake, sa jednim noćenjem, košta 10.000 dinara. Rekreativna nastava košta kao letovanje. 
"Ako se ide na neka mesta u objekte koji su jeftiniji, onda se roditelji žale da smeštaj nije dobar, deci ne prija jer su sabijena u sobi, a ako se ide negde gde je smeštaj bolji, naravno da je cena veća. Sada tu treba napraviti balans, možda država nekako da razmisli kako da se izbalansira", kaže  roditelj Gordana Simović.
Šta sve roditelji plaćaju? 
 
Za nastavnika, po đaku, od 500 do nekoliko hiljada dinara. Dnevnica lekara - oko 50 evra. Porez koji se na sve to plaća najviše utiče na cenu, kažu u Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija Juta. Turistička agencija šalje ponude školi, a zatim školska komisija, u kojoj sedi i roditelj, bira najpovoljniju.
 
"Treba očekivati da rekreativne nastave i ekskurzije u sledećoj školskoj godini budu još skuplje, vrlo lako možemo da predvidimo da će tržište ići u pravcu nedostatka i skupih energenata", navodi direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić.
 
Oko 50 odsto novca ide hotelima, 20 odsto prevozniku, a od ostalih 30 odsto agencije zarade tek 10, tvrde u Juti. Jednodnevni izleti koštaju od 4.000 do 5.000 dinara. Još veća glavobolja za roditelje su sedmodnevne rekreativne nastave čija cena dostiže i 250 evra.
 
"Ova godina je bila korona godina do marta, a cene za ekskurziju koje smo postigli u avgustu prošle godine bile su zaboravljene do marta i samo dobrom voljom agencije mi smo platili cenu od avgusta, a ne sadašnju posle svih ovih poskupljenja", dodaje Bajić.
 
Da se odlazak ne bi dovodio u pitanje, neke škole su zbog viših cena trodnevne ekskurzije skratile na dva dana, a dvodnevne na jedan. 
 
I psiholozi kažu da dete može da doživi traumu ako sa grupom ne ode na izlet.
 
"Na ekskurzijama uvek bude neka zvezda, neko postane važan, najbolji pevač, najveći talenat, najluđa frizura i tako stiču samopouzdanje zbog tih uloga koje tamo dobiju", poručuje psihološkinja Martina Kvarantan Šmitran.
 
Ekskurzija se organizuje uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja. Po pravilu najmanje 60 odsto učenika istog razreda mora da se prijavi. Izbor agencije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.
  • Marko

    22.06.2022 16:17
    Od skoro smo u Nemackoj. Dete je islo na obaveznu ekskurziju 5 dana. Drzava finansira pola a pola roditelji. Oni koji imaju niza primanja idu besplatno. Jeftinije nas je izaslo nego dok smo ziveli u Srbiji. Sokirali smo se.
  • Marija

    22.06.2022 16:10
    Usluge lekara? Koja skola vodi doktora sa sobom? U nasoj toga nema.
  • Gavril

    22.06.2022 14:36
    Pojavi se naš čovek iz Amerike Alek Kavčić koji je ultra bogat, pare čiste, ponudi se da finansira udžbenike za svu decu u državi i vlast mu to ne dozvoli. To se ne dešava u bajc,i ni u komediji, niti u tragediji, to se dešava u Srbiji. Šta očekivati od države i društva u celini koje ima 20 hiljada službenih vozila, a deci u osnovnoj školi jedina u Evropi u 21 veku naplaćuje knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.