"Dan odluke" za radnike Fijata: Očekuju dogovor na sastanku sa Vučićem

Radnici "Fijata", nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima vlade o svom budućem radnom statusu, danas idu na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
"Dan odluke" za radnike Fijata: Očekuju dogovor na sastanku sa Vučićem
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)

Kako je rekao predstavnik Samostalnog sindikata "Fijat plastik" Zoran Miljković, oni od njega očekuju konkretan i konačan odgovor.

Miljković je naveo da je predsednik Srbije ozbiljan čovek i da smatra da ih ne bi pozivao "badava" u svoj kabinet da nema rešenje.
Istakao je i da je "umereni optimista" pred sutrašnji sastanak sa Vučićem.
 
On je naveo da se očekuje dogovor kako se radnici više ne bi "vrteli u krug" i morali da protestuju na ulici.
 
"Ključno je da želimo da ostanemo na radnim mestima u 'Fijatu' i da budemo na minimalcu do početka proizvodnje električnog vozila", naglasio je  Miljković.
 
Prema njegovim rečima, predstavnici radnika i sindikati zalažu sa "dostojanstvene" otpremnine za radnike koji žele da napuste fabriku, odnosno 1.000 evra po godini staža.
 
Miljković je naveo da radnici takođe dobrovoljno mogu da se izjasne za "Fijatovu" ponudu da odu da rade u Slovačku. Prema rečima Miljkovića, na sastanak sa Vučićem ići će predstavnici svih sindikata u Fijatu i predstavnik radnika, ali i da će o sastavu delegacije danas biti dogovoreno. Miljković je dodao da ukoliko radnici ne budu zadovoljni posle sastanka sa Vučićem, protesti će biti nastavljeni.
 
Kompanija "Stelantis", u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika "Fijat", zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama.  
 
Radnici traže da se ponuda o otpremninama po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.
  • Ma bice

    25.06.2022 11:56
    To sve ok ovoga puta
    Svi smo mi ostajali bez posla! Neko i po nekoliko puta! A i nudili su nam izuzetne poslove koji se ne odbijaju! Uctivo smo odbijali, a mislili "Zar vi stvarno mislite da smo mi tako g...o da bismo mogli sa vama?" Sreca da nam nisu citali misli! Lose bismo prosli!
    Preziveli smo! Ali ne svi! Snalazili smo se! I nismo se prodali! Samo nas da ne prodaju bez nase volje i pristanka narocito! E tu se nista ne moze bez ovih radnika! To se resava samo sa Avanti popolo! Za sve nas!
    Da li su ove radnike prodali? Da.
    Onda nema pregovora sa robovlasnikom!
    Nismo svi isti! Neki su istiji! Zar ne?
  • Marko

    25.06.2022 11:38
    Radite nešto drugo. Na snimcima se vidi da su to mladih ljudi koji konju rep mogu da iščupaju.
  • vladaNS

    25.06.2022 10:58
    ?
    Svaka odluka koja se donese danas sa samoproklamovanim gazdom Srbije je pravno formalno ništavna, jer isti taj gazda nema Ustavna ovlašćenja za pregovore (šurovanja) sa pijačarima, advokatima, Rio Tintom, taksistima, radnicima Fiata......malo je mesta ostavljeno da se nabroje svi njegovi gafovi. Nije Srbija njegova privatna prćija da samoinicijativno donosi odluke i radi posao Vlade. On će jednog dana, daće Bog, odgovarati zato što je neovlašćeno radio posao za koji nije nadležan, a "precednica" vlade i njena bulumenta će odgovarati zato što nisu radili posao za koji su po Ustavu Srbije bili obavezni. Tako to ide u pravno uređenim državama. Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija