"Tačka bez povratka je sve bliža"

Ako se oko najvećeg bezbednosnog problema u Evropi i pitanju sankcija Rusiji ne slažemo sa EU, ne možemo ni da nastavimo put prema članstvu u Uniji.
"Tačka bez povratka je sve bliža"
Foto: Pixabay
To je ocenio član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak i objasnio da Beograd od nedavnog samita u Briselu zato ništa i nije mogao da očekuje.
 
Srbija zaista nema čime da bude nezadovoljna, objasnio je i obrazložio da su posle 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu sankcije postale uslov broj 1 sa kojim se jedino Srbija ni minimalno nije usaglaslila.
Kako je ukazao, vlast realno nikada i nije bila iskrena da zaista želi da Srbija uđe u članstvo EU, "jer da jeste, stvari bi se radile drugačije".
 
Upitan da li je EU iskrena kada govori da je Zapadnom Balkanu mesto u članstvu Unije, on je odgovorio da to zavisi od države do države, ali je istakao da EU, pogotovo sada u uslovima rata u Ukrajini, jeste u interesu da region privuče prema sebi i da sve države koje to mogu postanu članice.
"To jeste njihov interes iz prostog razloga što sada prelazimo na drugi nivo takmičenja, a to je geopolitika", objasnio je i upozorio da je EU na samitu sa liderima Zapadnog Balkana otvorila vakuum.
 
"To je velika greška koju će EU morati da ispravi, jer će, u suprotnom, posledice plaćati region, ali i sama Unija, jer ne možete ostaviti Zapadni Balkan na vetrometini i misliti da to neka treća strana neće iskoristiti", naglasio je Međak.
 
Na pitanje da li to znači da Vladimir Putin može biti zadovoljan ishodom sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana, on je uzvratio da ruski predsednik može da bude prilično zadovoljan, jer je dobio poklon kojem se nije nadao.
 
Međak je obrazložio da Srbija neće moći da uđe ni u najavljenu Evropsku političku zajednicu ako ne bude uvela sankcije Rusiji, zato što će se u toj zajednici, pre svega, razgovarati o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici država koje su saveznici sa EU.
 
S druge strane, on ne veruje ni u najave da će Srbija u periodu do kraja godine ubrzati proces evropskih integracija, ali je svestan da ih se vlast neće ni odreći "sve dok neko iz EU decidno ne bude rekao - vi ste završili".
 
Međak ističe da ni Srbiji nije u interesu da ostane izolovano zapadno od "linije fronta i nove gvozdene zavese".
 
Kako je ilustrovao, "ta gvozdena zavesa se nekada prostirala od Baltika do Jadrana, a sada će se prostirati od Baltika do Crnog mora".
 
"Srećom nesrećnih okolnosti mi smo geografski zapadno od te gvozdene zavese, ali ne možemo da ostanemo na toj poziciji a da laviramo levo i desno", poručio je Međak.
 
Upitan da li je Srbija zakasnila sa uvođenjem sankcija Rusiji, on je odgovorio potvrdno i konstatovao da je šteta već napravljena.
 
Prema njegovom mišljenju, "sutra da uvedemo sankcije, biće problem da se opravdamo zašto nismo to ranije uradili i ta stigma će ostati".
 
"Da li smo prešli tačku bez povratka? Mislim da još nismo, ali idemo ka njoj. Što se sukob u Ukrajini bude više bližio kraju, to je bliža tačka bez povratka", ukazao je Međak.
 
Na direktno pitanje o tome kakvim će posledicama Srbija biti izložena ukoliko ne bude uvela sankcije Rusiji, on je uzvratio da će za početak ispasti iz procesa evropskih integracija i biti stavljena na klupu za rezervne igrače.
 
On je najavio i da  će se Srbiji sada otvarati "gomila bočnih udara", što po pitanju Kosova, što po pitanju finansija, jer možemo da ostanemo bez pretpristupnih fondova EU, što bi proizvelo i efekat lavine u međunarodnim finansijskim institucijama.
 
Obrazlažući uzroke problema u evropskim integracijama Srbije, Međak je precizirao da se stalno brkaju uzrok i posledica i naglasio da Srbija nije dalje otišla u procesu evropskih integracija zato što nije odradila svoj deo posla.
 
Prema njegovim rečima, da smo odradili naš deo posla, onda bismo, kao Makedonci i Albanci, mogli da kažemo da imamo tu moralnu prednost, ali je nemamo, već samo može da nam se izvuče dosije šta sve nismo uradili.
 
Njegov je savet: "Ako živiš u cirkusu, nauči da žongliraš, nemoj da se žališ što živiš u cirkusu, jer ne možeš da promeniš mesto života".
 
"Ako živiš u ovakvom svetu, onda se ponašaj u skladu sa tim, a nemoj da pričaš kako su stvari nefer i kako su svi protiv tebe", zaključio je Međak.
  • Trt

    29.06.2022 15:56
    Tačka bez povratka za ovu nakaradnu parodiju na banana državu je sve dalje u retrovizoru.
  • Si

    27.06.2022 14:00
    @Srba
    Toliko smo pametni, vredni i cenjeni radnici, da su i ove dosadašnje investitore (sa svih kontinenata) jedva navukli da dođu u Srbiju uz pomoć izdašnih subvencija države. Da nije toga pitanje koliko bi ih došlo. A ako krenu da odlaze, teško da će iko normalan doći ovde da investira (možda potpuni izrabljivači i uništioci životne sredine (a takvih kompanija već i sad imamo u Srbiji)).
    Tako da, ne zanosite se. Sutra kad ne budete imali od čega da hranite decu, bežaćete na Zapad i moliti za posao.
  • Srba

    27.06.2022 10:40
    Za si i sanju
    Si valjda smo dovoljno pametni i vredni da sami sebi nadjemo posla i da zaradimo i bez eu plata od bednih 300e
    Evo Sanja i ja sam na moru evo englezi pisaju jedan drugog nemci povracaju gde stignu. Pa ti sad trci da te znas vec sta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija