Poljoprivrednici odložili protest zbog poziva na pregovore

Poljoprivrednici Stiga odložili su protest, planiran za sutra, jer im je obećan razgovor u Predsedništvu Srbije, ali ne znaju da li će među njihovim sagovornicima biti i predsednik Aleksandar Vučić.
Poljoprivrednici odložili protest zbog poziva na pregovore
Foto: Pixabay (ilustracija)

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da su poljoprivrednici tog kraja u donjem toku Mlave nezadovoljni zbog ograničenja izvoza pšenice i kukuruza i nemogućnosti da se na tržištu slobodno formiraju cene.

"Zabranom izvoza žitarica država je onemogućila slobodno tržište i slobodno formiranje cena tih poljoprivrednih proizvoda, a uz to nadovezuju se i drugi problemi", rekao je Savić.

Dodao je da su zbog ograničenog i usporenog izvoza pšenice i kukuruza i sa utvrđivanjem tromesečnih, umesto jednomesečnih kvota, zauzete sve barže na Dunavu za prevoz rasutog tereta i sada ne može da se izveze ni uljana repica iako ima kupaca i njen izvoz nije ograničen.
 
Savić je rekao da strani kupci nalaze druge prodavce izvan Srbije i da je cena uljane repice, odmicanjem žetve, pala sa 720 na 620 evra po toni.
 
Prema njegovim rečima, pogrešna odluka o zabrani izvoza žitarica poljoprivrednicima je napravila dvostruku štetu jer ne mogu da prodaju robu na domaćem tržištu, istovremeno se obara i cena, a uz to su sada nastali i problemi sa nestašicom transportnih sredstava.
 
Poljoprivrednici Stiga su više puta protestovali, blokadom saobraćaja u Požarevcu, nezadovoljni i politikom subvencija prema primarnoj proizvodnji. Prošle nedelje obećan im je razgovor sa Vučićem za proteklu subotu, ali je odložen zbog čega su ponovo prijavili protest za sutra, ali će ga odložiti jer je razgovor predviđen za 14 sati.
  • kalimero

    28.06.2022 11:01
    kolač seljaka kad se seče sa
    ma država je lopov broj jedan kad seljaku dobro rodi kaže tržište cene određuje kad ne rodi zabrana izvoza i zamrzavanje cena a sada i rat ukrajne zamrzavanje izvoza seljački proizvoda a kad treba seme i veštak kaže ne možemo ništa svesko tržište određuje cene pa ono ispada da što si davao kilo ipo žita za kilo đubriva sada treba dat pet puta više i tako pljačaju selo i seljake . rešenje je jednu godinu ne sejat ništa pa veštak neka propane a roda žitarica da ne bude nek se uveze pa da znaju šta selo i seljak u državi znače.
  • Vlasta

    28.06.2022 07:27
    Vojvodjani ćute
    A sta rade Srem, Banat i Backa? Ima li tu neki poljoprivrednik sa petljom?
  • misko

    27.06.2022 22:14
    najgore tek dolazi
    glasali ste uzivajte, penzioneri i poljoprivrednici su najgore prosli u ovih deset sns godina, a oni ga odrzavaju na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.