Istraživanje pokazalo: Većina građana protiv sankcija Rusiji, najviše vole Vučića, Putina i Orbana

Kada bi sutra bio održan referendum za ulazak Srbije u EU, 34 odsto građana bi glasalo za, dok je protiv ulaska u EU 51 odsto ispitanika, rezultati su istraživanja Demostata.
Isto istraživanje pokazuje da samo 17 odsto ispitanika misli da bi trebalo učiniti određene ustupke zbog napredovanja ka EU.
Istraživač Demostata Srećko Mihailović je na predstavljanju istraživanja "Spoljnopolitičke orijentacije građana Srbije" naveo da 58 odsto ispitanih smatra da Srbija ne bi trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, dok 33 odsto smatra da bi Srbija to trebalo da učini.
Na pitanje šta bi vlast u Srbiji trebalo da uradi, 43 odsto ispitanih smatra da bi trebalo da odbije ulazak Srbije u EU, a 30 odsto da bi trebalo da prihvati.
 
Na pitanje da li bi Srbija trebalo da se svrsta u jedan od dva globalna svetska bloka, 40 odsto ispitanih smatra da Srbija mora da se opredeli, a 37 odsto da ne mora da se opredeli za jedan od dva bloka.
 
Mihailović je naveo da 81 odsto ispitanih smatra da Srbija po svaku cenu mora da sačuva svoju neutralnost, a 80 odsto kaže da ne treba da uvede sankcije Rusiji.
 
Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran za trenutno stanje u Ukrajini, sedam odsto ispitanih navelo je Rusiju, tri odsto smatra da je Rusija više odgovorna od Ukrajine, 17 odsto smatra da je za situaciju odgvoroniji NATO, a 54 odsto da je isključivo odgovoran NATO.
 
U slučaju parlamentarnih izbora...
 
Kada bi iduće nedelje bili održani parlamentarni izbori, ne računajući koalicije, za Srpsku naprednu stranku glasala bi gotovo polovina ispitanika, naveo je Mihailović, dok bi Stranka slobode i pravde dobila 10 odsto, a Socijalistička pratija Srbije devet odsto glasova.
 
Kada su u pitanju političari, 46 odsto ispitanih najviše poverenja ima u Aleksandra Vučića, po šest odsto najviše veruje Zdravku Ponošu i Ivici Dačiću, a 27 odsto ispitanih nema poverenja ni u jednog političara.
 
Od svetskih lidera najbolje mišljenje ispitanici imaju o Vladimiru Putinu (45 odsto), Si Đinpingu (12 odsto) i Emanuelu Makronu (11 odsto).
 
Od lidera u okruženju najveći broj ispitanika ima najbolje mišljenje o Viktoru Orbanu (37 odsto) i Miloradu Dodiku (28 odsto).
 
Za građane Srbije najbliži narodi u okruženju su Crnogorci (34 odsto ispitanih) i Severnomakedonci (24 odsto), a najmanje bliski su Albanci (četiri odsto).
 
Istraživanje je sprovedeno između 13. i 22. juna, a u njemu su učestvovala 1.203 građanina. 
  • Kakvo lupetanje

    30.06.2022 23:57
    Đorđe Ivković@ "Količnik" je rezultat operacije deljenja dva broja. "Količnik inteligencije" je nepostojeći pojam. Koliki je tvoj koeficijent inteligencije, ako imaš kapaciteta da zapamtiš taj jednocifren broj?
  • Ђорђе Ивковић

    30.06.2022 22:51
    Ако ћемо реално...
    Проценат противника санкција Русији (82%) је сличан просечном количнику интелигенције грађана Србије. Кад количник интелигенције падне испод 50% толико ће остати противника увођењу санкција.
  • @Zbogom

    30.06.2022 10:38
    Bolje bi zvučalo u prošlom vremenu. Recimo : ...zivis u centru Evrope koja je tokom 19. i 20. veka bila najrazvijeniji kontinent.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.