Upozorenje klimatologa: Srbiju očekuje jedno od najtoplijih leta

Srbiju očekuje jedno od najtoplijih leta koje se ikada dogodilo kod nas, rekao je klimatolog, profesor dr Vladimir Ðurđević.
Upozorenje klimatologa: Srbiju očekuje jedno od najtoplijih leta
Foto: Pixabay
Đurđević je naglasio da svi moramo da se naviknemo na novu klimu i klimatske promene, koje u našem regionu napreduju brže nego u ostatku sveta.
"Do kraja leta nas očekuje više toplotnih talasa. Jun je već najtopliji mesec ikada, imaćemo jedno od najtoplijih leta koje se ikada dogodilo kod nas", rekao je Ðurđević za Tanjug i podsetio da je iza nas drugi najtopliji jun od kada se mere temperature.
"Imali smo jul pre jula, zbog klimatskih promena", rekao je Ðurđević i naglasio da je klima promenjena, jer je globalno društvo emitovalo ogromne količine ugljen-dioksida.
 
"Klimatske promene, u celom regionu Jugoistočne Evrope, malo brže napreduju od globalnog proseka, cela planeta je toplija za stepen, a u našem regionu za malo više od dva stepena", naveo je klimatolog.
 
Prema njegovim rečima, taj naš mediteranski region signal je klimatskih promena jer postaju brže vidljive.
 
"Na neki način, dobro smo demonstraciono polje da se vidi kako već sada izgledaju klimatske promene i kako će one izgledati", rekao je Ðurđević.
 
Naveo je da građani u gradskom prevozu ili na betonu osećaju temperaturu koja je viša od one koju su najavili meteorolozi.
 
"Kada je čovek na nekom trgu, okružen velikom količinom betona i zgrada, one isijavaju dodatnu temperaturu, centar grada je uvek topliji od periferije", rekao je on i dodao da je u tom slučaju tačno kada građani kažu da osećaju više temperature od prognoziranih.
 
Na pitanje da li smo daleko od italijanskog scenarija, gde je između ostalog na snazi zabrana pranja automobila zbog manjka vode, Ðurđević kaže da nismo daleko od toga.
 
Prema njegovim rečima, poslednjih 10 godina vidimo manje padavina leti, manjak vode koji uzrokuje niz problema, u proizvodnji struje, poljoprivredi, napajanju stoke...
 
Dodao je da ćemo do sredine nedelje biti pod uticajem toplog talasa. Od srede i četvrtka se očekuje ozbiljnije zahlađenje, veće od pet, šest stepeni, rekao je Ðurđević i naglasio da nije toliko izvesno da će se obistiniti prvobitna prognoza da će nas zadestiti malo obilnije padavine.
 
Podsetio je da dugi sušni periodi vode ka požarima, i da je EU već preventivno poslala vatrogasce u Grčku.
  • I maj je bio

    04.07.2022 10:28
    Najtopliji ikad
    Gospodin bi morao znati da se neko ko je rođen i živi u jednoj klimi ne može navići na drugu, ne samo zbog navike već i zbog genetskih predispozicija, metabolizma i slično.
    Tako da se ne možemo navići ni da hoćemo. Izlaziti na sunce kada je u hladu preko 30 jednostavno nije zdravo niti normalno, jer na suncu je preko 50 stepeni. Nismo stvoreni sa 4 meseca živimo na tropskim temperaturama, a onda jesen i zimu na 30-40 stepeni nižim.
  • SnsZastavePoLimanu

    04.07.2022 10:00
    Priroda će se samoregulisati, na vrlo bolan način po nas.
  • Steva

    04.07.2022 09:33
    sramota je kako nam dobro ide
    - Podsetio je da dugi sušni periodi vode ka požarima, i da je EU već preventivno poslala vatrogasce u Grčku.-

    Neka ponajpre gospoda u Grčkoj i u Srbiji i na svim ostalim mestima urade osnovnu stvar, a to je da otklone ili barem umanje uslove za nastanak požara.Dakle pokosite travu i uklonite je sa područja gde su jelove šume i maslinici !.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.