U Bujanovcu štampaju nove zahvalnice na srpskom jeziku, kažu da je nenamerna greška

U opštini Bujanovac trenutno štampaju nove zahvalnice na srpskom jeziku koje će biti uručene najboljim učenicima iz srpske zajednice, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.
U Bujanovcu štampaju nove zahvalnice na srpskom jeziku, kažu da je nenamerna greška
Foto: 021.rs
Izvori portala JUGpress navode da je greška u štampanju zahvalnica samo na albanskom jeziku napravljena nenamerno i da se pozivaju najbolji učenici iz srpske zajednice da sutra opet dođu radi zahvalnica na srpskom.
Izvori nisu znali da objasne zašto se u Bujanovcu, koji je multietnička opština, zahvalnice ne štampaju na oba jezika istovremeno, srpskom i albanskom, već se za svaku zajednicu posebno štampaju na samo jednom jeziku.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije najoštrije je osudilo postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu, jer su đacima generacije srpske nacionalnosti uručili zahvalnice na albanskom jeziku.
 
"Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku", rekao ministar Branko Ružić, saopšteno je iz Ministarstva.
 
On je naveo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.
 
"Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije", naveo je on.
  • Mark

    06.07.2022 08:35
    ..
    A ta deca zive u Srbiji ili Madjarskoj?I Nemci obavezno turcima stampaju na turskom.Niko nema takvu slobodu kao manjine u Srbiji.
  • Licemeri

    06.07.2022 07:00
    A to što deca koja pohađaju nastavu na mađarskom dobiju pohvalnicu na kojoj nema tog jezika , to nije problem?
  • Nn cz

    05.07.2022 23:52
    Malo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.