Pregovori i lepe želje: Vučić bi Dačića za ministra odbrane, on ne bi ako ne mora

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije počeli su neformalne pregovore o postizbornoj koaliciji i formiranju nove vlade.
Pregovori i lepe želje: Vučić bi Dačića za ministra odbrane, on ne bi ako ne mora
Foto: 021.rs
Kako piše list Nova, Aleksandar Vučić je ponudio Ivici Dačiću funkciju ministra odbrane, ali to lider SPS ne želi. Dačić traži da u budućoj vladi dobije mesto ministra spoljnih poslova.
"Dačić želi mesto šefa diplomatije. Više je razloga zbog kojih ne želi mesto ministra odbrane, a jedan od ključnih je rasulo u vojsci i loša situacija u preduzećima namenske industrije", kaže neimenovani sagovornik ovog lista.
Međutim, malo je verovatno da će Dačićeve želje biti uslišene, imajući u vidu međunarodne okolnosti i insistiranje Evropske unije i Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Lider SPS važi za proruskog čoveka, koji se do sada protivio tim merama, navodeći da bi Srbija tako naudila sebi.
 
Zbog toga se i činilo da bi ova vlada, prvi put posle dugo godina, mogla da bude izabrana bez socijalista u njoj.
 
Ni Aleksandar Vučić nije pominjao da bi SPS mogao da bude u novoj izvršnoj vlasti, već je u tom kontekstu pričao samo o manjinama.
 
Dačić je sa druge strane govorio da razgovori sa naprednjacima još nisu počeli, ali da su spremni na saradnju sa SNS.
 
"Za mene je pitanje na koji način mogu da pomognem Vučiću u Srbiji, a ne sad da li ću u svojoj političkoj biografiji, koja je ionako krcata, da dodajem neku novu zvezdicu", rekao je Dačić.
 
Od dolaska naprednjaka na vlast, Dačić je obavljao nekoliko funkcija. Od 2012. do 2014. bio je premijer, da bi u prvoj Vladi Aleksandra Vučića bio na mestu ministra spoljnih poslova. Na toj poziciji bio je i u drugoj Vučićevoj vladi. Posle bojkota izbora, preselio se u parlament i seo u fotelju predsednika Skupštine Srbije.
 
U Vladi Mirka Cvetkovića Dačić je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova.
 
U prethodnoj izvršnoj vlasti socijalisti su imali samo dva resora. Funkciju ministra prosvete obavljao je Branko Ružić, dok je Novica Tončev bio na mestu ministra bez portfelja zaduženog za razvoj siromašnih delova Srbije.
 
Nije poznato da li će socijalisti uvećati broj resora u novoj vladi, budući da su na prethodnim izborima osvojili 100.000 glasova više nego 2020. godine. U Skupštini Srbije imaće ukupno 31 poslanika.
 
Kako sada stvari stoje, aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović verovatno će ostati u vladi. Izvor "Nove" navodi da je Vučić svojim saradnicima rekao da Stefanović ima određene zasluge za formiranje Srpske napredne stranke. Ovaj list je pisao i da je on jedan od četiri ministra koje SAD želi da vidi i u novoj vladi.
  • H

    06.07.2022 12:29
    ?
    J...š šlager pevača! Mene zanima gde će Nebojša iz Beograda, Zorka Koridorka i Tetkin vojnik? Oko njihovih mesta se odlučuje naša sudbina, a za šlager pevača se uvek može naći mesto koje bi zadovoljilo njegovih 10 %. Nažalost decenijama obično odlučujućih 10 %.
  • Beograd

    06.07.2022 11:32
    Vulin za ministra odbrane, Dacic ministar sopljnojh poslova ...
  • Лиманац

    06.07.2022 11:15
    Поштоване колеге, на свакој вести у којој се помињу драгуљи овог града, Вучевић и Вулин, можe и Маја, на свим негативним коментарима, гласајте толико да је број позитивних и негативних бар једнак док не добијете другачију директиву.
    Ставите плусеве на моје коментаре без чекања осим ако видите да је коментар поставио неко ко се представља као ја. Ако нисте сигурни - пријавите тај коментар и сачекајте директиву.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija