Brnabić o rezoluciji Evropskog parlamenta: Više mi ništa tu nije jasno

Premijerka Ana Brnabić rekla je da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju".
Brnabić je ukazala da toga nema u dokumentu Evropske komsije.
Ona je novinarima rekla da joj kao nekom ko po novoj metodologiji vodi pregovarački proces po klasterima "više ništa sada tu nije jasno", zato što, kako je ukazala "Evropska komisija kaže jedno, a Evropski parlament kaže drugo".
"Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35 koje se u našem slučaju tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, ni jednom rečju ne pominje priznanje, nego kaže sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom", rekla je Brnabić.
 
Ona je dodala da je Evropski parlament sada "izglasao nešto drugo".
 
Navela je i da samo može da pretpostavi da će Evropski parlament da naloži Evropskoj komisiji da promeni tu pregovaračku poziciju.
 
"A onda mi nije jasno kako će da promeni pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa, jer to nisu male promene u pravilima. Biće ogromne promene", rekla je Brnabić.
 
Dodala je, da je, što se nje tiče, "lopta" u dvorištu Brisela.
 
"I samo mi je značajno, važno, interesantno.... da vidim kako će tačno da promene tu pregovaračku poziciju kada imate pet država članica EU koje ne priznaju tu takozvanu Republiku Kosovo. A kako onda traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same sve države članice EU?", rekla je Brnabić.
 
Dodala da je Srbija svojevoljno krenula da se postepeno usklađuje.
 
"Pritom je, takođe, promena pravila igre usred igre... prvo treba 100 odsto da se uskladite sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, pa ćete onda možda da postanete članica EU, dok su pravila igre na početku bila postepeno usklađivanje, a kad sa postanete članica EU, onda stoprocentno morate da se uskladite sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom", rekla je ona.
 
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.
  • Tozo

    08.07.2022 12:35
    Celoj vladi ništa nije jasno, zato što ne služe ničemu.
  • Nikola

    07.07.2022 17:20
    *
    A šta ti tu nije jasno. Da ti malo pojasnim. EU traži ono što je tvoj šef davne 2014 godine obećao, a to je da će priznati Kosovo. Za razliku od njega sto se pravi lud, EU ne zaboravlja ono što je obećano. Dalje, ne možeš sedeti na dve stolice, što znači da, ako hoćeš u EU, moraš priznato sankcije Rusiji. Ako čitaš kao što govoriš onda ne jasno da ti nije jasno. Sram da te bude.
  • Kesić

    07.07.2022 17:08
    Namerno je dala ovakvu izjavu jer zna da sam na pauzi do jeseni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija