Trgovci saleću penzionere: Starijem bračnom paru prodali usisivač za skoro 3.000 evra

Nije bilo dovoljno što je starijem bračnom paru prodao usisivač od 2.949 evra, već im je trgovac podelivši taj iznos na 48 rata "izračunao" da mesečno treba da plate po 100 evra.
Trgovci saleću penzionere: Starijem bračnom paru prodali usisivač za skoro 3.000 evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dakle, ukupno 4.800 evra za već ionako preskup proizvod. Dvoje Požarevljana - oboje stari oko 80 godina - ujutru su pozvali svoju kćerku koja ne živi sa njima i rekli joj da su se prevarili, da ipak ne žele da kupe usisivač jer je preskup, piše N1
 
"Ovo je bezobrazna pljačka starih ljudi. Tri hiljade evra za usisivač, na rate skoro 5.000 evra. Srećom da su mi odmah rekli, pa smo reagovali na vreme i poslali izjavu da majka odustaje od ugovora. Svakako planiram da podnesem i krivičnu prijavu protiv odgovornih", kaže njihova kćerka koja se obratila N1. 
 
U beogradskoj firmi Clean Air Solution za taj portal navode da je cena usisivača 2.949 evra, a da je navođenje rate u visini od 100 evra - nenamerna greška.
"Akviziter je u stan mojih roditelja došao, navode, po preporuci. Majka ima gotovo 80, a otac 85 godina. Oboje su gluvi i nose aparate za sluh. Lako je zadobio njihovo poverenje. Kažu mi da je pričao o sebi, pokazao im kako radi usisivač. Kako nisu imali pare za učešće, uzeli su kao robnu garanciju stari usisivač, a kada dođe 10. jul on će doći po pare u iznosu od 11.800 dinara", navodi kćerka Zagorke i Milenka N. iz Požarevca, koja živi u drugom gradu.
Trgovac je, navodi ona, prema rečima njene majke, usmeno naveo da mesečna rata za usisivač – ukupno ih je 48 – iznosi 65 evra.
 
"To bi u zbiru bilo 3.120 evra, što je približno iznosu koji je naveden kao cena. Međutim, u ugovoru stoji da svaka rata iznosi 100 evra, što znači da usisivač košta čak 4.800 evra", ogorčena je kćerka ovih penzionera.
 
Njeni roditelji su, dodaje, pitali trgovca šta se dešava ako umru pre nego što otplate usisivač.
 
"Kažu da im je on rekao da imaju osiguranje i da firma ima ugovor sa Fondom PIO, te da ne treba da brinu", kaže ona.
 
A šta kaže trgovac?
 
Kada je reč o ceni usisivača, u firmi prodavca Clean Air Solution iz Beograda navode da ona nije uvećavana prilikom prodaje na rate. 
 
Na opasku novinara N1 da ima uvid u ugovor u kojem se eksplicitno navodi da se 48 rata naplaćuje po 100 evra, u ovoj firmi odgovaraju: "U pitanju je nenamerna greška. Učešće je trebalo da se isplati u visini 100 evra, a rata svakako nije tolika. Klijent je dužan da isplati 2.949 evra. Ugovor je svakako raskinut jer se klijent javio u zakonskom roku".
 
Koja su prava potrošača?
 
Po ovom konkretnom ugovoru stoji da potrošač može da odustane od kupovine usisivača u roku od tri dana. Međutim, Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da kod ugovora na daljinu potrošač ima rok od 14 dana da se predomisli.
 
"Ovo je ugovor na daljinu, jer je zaključen na prezentaciji, van poslovnih prostorija trgovca", objašnjava.
 
Obaveza trgovca je, kaže, da potrošaču uruči obrazac za odustanak.
 
"Izgled tog obrasca je propisalo ministarstvo i on je usvojen kao podzakonski akt uz Zakon o zaštiti potrošača. Ta izjava o odustanku mora biti data na posebnom obrascu i nju trgovac potrošaču mora da da zasebno ili može da se nalazi na poleđini ugovora, nikako ne u nekom uglu", ističe Alfirović.
 
Ukoliko ovaj obrazac nije dat, rok za odustanak od ugovora je, dodaje – godinu dana.
 
Ističe da, nažalost, ne postoji zakonska odredba koja štiti starije potrošače.
 
U firmi Clean Air Solution navode da je rok za odustanak od tri dana u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima Srbije.
 
"Tačnije, odnosi se na posebnu vrstu ugovora o prodaji robe sa obročnom otplatom cene, koju je kupac zaključio sa privrednim društvom Clean Air Solution. Kada je reč o odustanku od zaključenog ugovora u roku od 14 dana, koji je zaključen van poslovnih prostorija poslodavca, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, napominjemo da je i on sastavni deo ugovora o kupoprodaji te naš ugovor pored, obaveznih delova ugovora kao što su račun - otpremnica, porudžbenica, obaveštenje, sadrži i pomenuti obrazac za odustanak od ugovora sa rokom od 14 dana", stoji u odgovoru firme Clean Air Solution.
 
Sagovornica portala N1, međutim, tvrdi da među dokumentacijom nije bilo obrasca za odustanak od ugovora i da su ga, uz pomoć pravnika, ona i majka sročile na praznom papiru.
  • @3OPAH

    10.07.2022 16:32
    Onda kupi prnje i idi iz te zle kapitalisticke Nemacke u Severnu Koreju, Vijetnam ili Kubu i uzivaj u carima komunizma. Na stranu sto ne znas sta je ekonomska politika u nacelnoj definiciji.
  • Mile

    10.07.2022 09:50
    Savet
    Ne idite nikada na besplatne vecere raznih trgovaca, jer ce vas skupo koštati.
  • Iguman

    10.07.2022 07:48
    Ista je stvar i sa " lekarima" koji leče sve bolesti za 3 dana kojekakvim travkama za 3700 din.
    Srbija u rasulu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.