Ministarstvo: Teška demografska slika Srbije, apel građanima da razmisle kako da je poboljšaju

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je danas, povodom Svetskog dana stanovništva, da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom.
Ministarstvo: Teška demografska slika Srbije, apel građanima da razmisle kako da je poboljšaju
Foto: 021.rs
Kako je saopštilo ministarstvo, samo u toku prošle godine zemlja je izgubila više od 74.000 stanovnika.
"Broj stanovnika Srbije je pao ispod sedam miliona, a sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene", saopštilo je Ministarstvo. 
U saopštenju se dodaje da podaci za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.
 
Uzroci takve statistike, navodi se, u najvećoj meri se podudaraju sa onima u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.
 
"Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju", kažu u Ministarstvu.
 
Ministarstvo apeluje i ovom prilikom da ponovo svi zajedno razmislimo o izuzetno teškoj demografskoj situaciji u kojoj se nalazimo, kao i mogućnostima da je menjamo na bolje, dodaje se u saopštenju.

Komentari 134

  • Natasa

    20.07.2022 23:55
    Zene nisu duzne da radjaju
    Boli me levi jajnik, uskoro radim ablaciju. Taman.

    Zene nisu duzne da radjaju partneru, drzavi, covecanstvu, pa makar izumrli. Okanite se vi nasih materica ili ce biti problema (za vas).
  • Nebesa

    19.07.2022 19:40
    Nisam Ana@ Nisam ni ja Ana, ali ne mogu da ne primetim da ozbiljna mržnja prema ljudima koji ne vole ni diskriminaciju ni lajave idiote provejava iz tvoje poruke. Takvima kao tebi mesto je na psihijatriji. Nije za tebe da slobodno pišeš na internetu bolesni čoveče.
    Zabrinjavajuće je što verujete da samo to što je ova osoba ženskog pola joj daje pravo da laje kako želi i u nedostatku argumenata spočitava nepoznatim osobama ko su, šta su ili kojim strankama pripadaju iako ih ne poznaje. U vašem poremećenom umu niste videli da sam gospođu okarakterisao kao ogavno "biće" a ne "ženu", jer ste vi videli ne ono što je napisano već ono što ste vi želeli da vidite a što je definitivno prečica za psihijatriju. Pozdravite i vi vašu mamu.
  • Naivna

    14.07.2022 17:01
    Neko ovde laže
    A ima 6 miliona glasača?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija