Prošle godine prebivalište promenilo više od 135.000 građana

Tokom prošle godine 135.194 ljudi promenilo je prebivalište, odnosno trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto u Srbiji.
Prošle godine prebivalište promenilo više od 135.000 građana
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje o unutrašnjim migracijama koje je uradio Republički zavod za statistiku, a koje prenosi Danas.
Prosečna starost onih koji su se odlučili na takav korak je 34,7 godina, a najviše osoba se selilo iz jedne u drugu opštinu ili grad unutar iste oblasti, više od trećine.
Od ukupno 25 oblasti u Srbiji, najveći broj migracija bio je u Beogradu, 51.206 ili 37,9 odsto doseljenika i 47.293 onih koji su se odselili iz prestonice.
 
Uz Beograd pozitivan saldo, odnosno više onih koji su došli nego pnih koji su otišli bilo je i u Južnoj Bačkoj, ali i Sremu, Nišavskom regionu, i Južnom Banatu. U ostalih 19 oblasti migracioni saldo je negativan.
 
Tek u 49 opština ili gradova je u 2021. bio pozitivan migracioni saldo, samo u jednoj je na nuli, dok je u ostalih 119 opština i gradova migracioni saldo negativan, navodi RZS.
 
U poslednjih pet godina u Beogradu je u proseku godišnje za 6.000 više onih koji se doseljavaju nego onih koji odlaze, u Vojvodini 800, dok region Šumadije i Zapadne Srbije prosečno godišnje gubi do 3.800 stanovnika.
 
Region Južne i Istočne Srbije, u periodu od 2017.do prošle godine ima negativnu vrednost migracionog salda i prosečno godišnje je u ovom delu Srbije 3.000 stanovnika manje.
 
"Sa stanovišta ekonomske aktivnosti, 61,4 odsto ovih migranata su izdržavana lica, 30,9 odsto su aktivna lica, dok je udeo onih koji imaju lične prihode 7,7 odsto", ističe se u istraživanju RZS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.