Zekić o dodeli frekvencija: Ono što se događalo proteklih 16 godina niko ne gleda

Današnje predstavljanje kandidata za nacionalne frekvencije obeležilo je insistiranje predsednice Saveta REM-a na nepoštovanju Zakona prema kojem se uzima u obzir i ranije ponašanje kandidata.
Kako prenosi Cenzolovka, javni deo borbe za četiri nacionalne televizijske frekvencije i isto toliko radijskih počeo je danas u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), predstavljanjem Tanjug TV i TV K1, koje zajednički konkurišu za jednu frekvenciju. 
 
Protekao je uz nepotrebno oduzimanje reči i prava na pitanje članici Saveta REM-a Juditi Popović, sitno podbadanje oko kredibiliteta Saveta REM-a koji je u prošlosti dodelio frekvenciju nepostojećoj televiziji, nepoznavanje zakona od strane onih koji odlučuju o nacionalnim frekvencijama, čuđenje zašto se dečji program traži od radio stanice čija je publika starija od 15 godina, oduzimanje prava na prikazivanje filma kandidata, a pre svega najava predsednice Saveta REM-a da prilikom odlučivanja neće biti poštovan Zakon o elektronskim medijima, jer se neće uzimati u obzir dosadašnji rad televizija.
"Ovo je apsolutno novi konkurs. Ono što se događalo u proteklih 16 godina niko ne gleda. Ne postoji ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina. Svi kandidati imaju iste startne pozicije", obavestila je predsednice Saveta REM-a Olivera Zekić sve prisutne. 
 
Ona se nadovezala na pitanja Judite Popović, članice Saveta REM-a, koja je podsetila da zakon obavezuje da se prilikom ocenjivanja kandidata uzima u obzir ponašanje neke televizije koja je već imala nacionalnu frekvenciju. 
 
I zaista, u Zakonu o elektronskim medijima piše da "regulator prilikom odlučivanja o dozvoli, ukoliko je podnosilac prijava već pružao medijsku uslugu, u obzir uzima i njegovu praksu u izvršavanju obaveza".
U pomalo zagrejanoj atmosferi koja je, u do tada formalnom razgovoru, nastala nakon ove upadice, predstavnica televizija Tanjug i K1 Manja Grčić postavila je pitanje kredibiliteta Saveta REM rekavši: "Najbolje da vi kažete šta su kriterijumi. Istorijski gledano, vi ste dodelili frekvencije televizijama koje ne postoje".
 
Prilikom predstavljanja televizija Tanjug i K1 Judita Popović je postavila dva pitanja, a kada je htela da postavi i treće Olivera Zekić joj je to onemogućila, uz tvrdnju da je već iskoristila 15 minuta, iako to nije bilo tačno.
 
Judita Popović je tiho pitala zašto prave scenu, da za tim nema potrebe i zaključila da se Zekić ponaša neprofesionalno.
 
"Zadržite svoje mišljenje za sebe", odbrusila je Olivera Zekić.
 
Zečević: Ne bih vas opterećivao dečjim programom
 
U trci za četiri radio frekvencije danas se predstavilo sedam radio stanica: HIT FM radio, u vlasništvu porodice Krdžić, odnosno od nedavno u većinskom vlasništvu Saše Blagojevića, vlasnika tabloida Alo i STB Studio B, zatim Radio S2 i Radio S, koje su u vlasništvu starog SPS kadra Zorana Anđelkovića Bakija i njegovog sina, Radio Play, Radio Balkan, Radio Neven i Nacionalni radio Plus.
 
Između ostalog, kako piše Cenzolovka, tokom tih predstavljanja, Božidar Zečević iz Saveta REM-a je konstatovao kako Radio S ne mora da ima dečji program, pošto je najslušaniji radio u zemlji, a u elaboratu je naveo da imaju publiku stariju od 15 godina.
 
"Ne bih da ih opterećujemo dečjim emisijama kad im je ciljna grupa starija", rekao je Zečević.
 
Po zakonu, takozvani kvalitetni program (dokumentarni, obrazovni, naučni, dečji, kulturni) zakonska je obaveza svih medija za dobijanje nacionalne frekvencije. Judita Popović je tokom pauze objasnila Zečeviću da dečji program nije stvar ciljne grupe tog radija, nego obaveza svakog ko želi da koristi nacionalno dobro.
 
Sutra se nastavlja javno predstavljanje kandidata za četiri televizijske nacionalne frekvencije. Na redu su, od 13 sati, dve televizije Pink, jer televizija Željka Mitrovića pored TV Pink, traži nacionalnu frekvenciju za Vesti, zatim TV Happy, BK TV, UNA, Nova S i N1. 
 
Svaka televizija će imati po pola sata za predstavljanje.
  • Zoran

    13.07.2022 14:18
    Znači opet nam ne gine zadruga i parovi iščašenog Marića...lele...
  • V5

    13.07.2022 08:26
    Gde je obraz?
    Rekao bih nešto o zekićki i sličnima, ali neću da se nerviram. Njima i onako nema pomoći.
  • H

    13.07.2022 08:24
    Dečiji program
    Pronalasci dj Žexa realno su dečiji program.....
    Meni liče na užasno lošu verziju Raše Popova i njegovih pronalazaka....
    A i onaj zeleni kostim JJ neodoljivo podseća na Teletabise....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija