Suspendovani inspektor SBPOK-a osuđen zbog odavanja informacija o istrazi protiv Belivukove grupe

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića (36) na dve godine zatvora.
Suspendovani inspektor SBPOK-a osuđen zbog odavanja informacija o istrazi protiv Belivukove grupe
Foto: 021.rs (arhiva)
Suđeno mu je zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.
 
Drugooptuženi Filip Golubović osuđen je na kaznu zatvora od jednu godinu i dva meseca zbog podstrekivanja Stolića na zloupotrebu službenog položaja.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Specijalni sud je u presudi prihvatio kao dokaz prepisku iz komunikacije sa zaštićene telefonske aplikacije "Skaj". Komunikacija sa te aplikacije je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske.
 
Naime, sud je u obrazoženju presude kao dokaz cenio komunikaciju sa te aplikacije koju su vodile osobe sa nadimcima "Vuk" i "Ðeneral", kao i fotografiju Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u prostorijama SBPOK-a nakon njihovog hapšenja.
 
Sudija je u odluci naveo da je dokazano da je Stolić poslao te fotografije drugooptuženom Filipu Goluboviću, koji ih je prosledio NN licu.
 
Kako je na nekom od prethodnih ročišta naveo sudija, odluka suda da usvoji "Skaj" komunikaciju kao dokaz se odnosi samo na ovaj predmet, a ne i na druge.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je krajem prošlog meseca od suda da osudi Stolića na najmanje tri godine zatvora.
 
Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe, 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnici, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.
 
Navedeno je da je sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.
 
Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića. Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.
 
Stolić je bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca. On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog pokušaja prinude i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.
 
U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina. Uskoro ih očekuje početak suđenja.
  • Policjac u pemziji

    16.07.2022 08:36
    mirno spavam
    Zamislite da takva policijska fukara i krtica bude osudjena na 2 godine zatvora....gde to ima ??? a jos gore da moze da se vrati u sluzbu nakon 5 godina....Ejjjjj ljudi, gde mi zivimo ????
  • Carls Tejlor

    15.07.2022 23:21
    Smrdljivo se zagnojile sve kvazi drzavne institucije od SNS organizovanog kriminala. Treba nama ovde neka ozbiljna okupacija od strane nekih zdravijih naroda, tako bi smo imali neku lepsu perspektivu.
  • zgađen

    15.07.2022 21:06
    NapreDNO pravosuđe
    Važno je da nekog osude. Prave krivce teško da će pravda ikad stići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija