Stefanović: Ukrajinski avion prenosio naše svetleće mine za Bangladeš, sve u skladu sa propisima

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za novinare da je avion koji je sinoć pao u Grčkoj prenosio 11,5 tona naše namenske industrije za Bangladeš.
Kako je rekao, u padu je poginulo svih osam članova posade.
 
Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je avion ukrajinske firme Meridijan ltd. poleteo iz Niša sinoć oko 20.40, prevozio je municiju srpske firme Valir za Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je planirano tehničko sletanje u Amanu, Rijadu i Ahmedabadu, i trebalo je da sleti u Daki.
"Ovaj avion je imao sve uredne dozvole, sve u skladu s međunarodnim propisima", rekao je Stefanović i dodao da nisu tačni navodi medija da je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije za Ukrajinu, ocenivši to kao zlonamerno i netačno.
Prema njegovim rečima, avion je prevozio minobacačke osvetljavajuće i školske mine, a u pitanju su avioni kojima se transportuje širom sveta ova oprema velikog kapaciteta i pre svega ih je proizvodio bivši SSSR, a koriste ih Rusija, Belorusija i Ukrajina.
 
Kako je rekao, od 2016. od kako se sistemski vodi kroz softver evidencija za svaki let i dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna dozvola nije izdata za transport naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini ili Rusiji, niti je bilo upita.
 
"U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze ovo naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u Ukrajini ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu, i oni su uglavnom angažovani širom sveta na prevozu ove robe", objasnio je Stefanović.
 
On je istakao da će Srbija i dalje izvoziti naoružanje samo u skladu sa međunarodnim propisima, navodeći da je u prethodnoj godini imala izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, dok je realizovanih bilo oko 500 miliona dolara.
  • Kijev

    20.07.2022 17:49
    Naravno za Bangladeš, u crnoj Africi trebaju svetleće mine mnogo je tamo crno.
  • Kiki

    20.07.2022 08:55
    Ovako
    Avio je odbio da sleti u Grcku zbog problema i trazio je da se vrati u Nis,i onda izmisljena afera Jasenovac.
  • Драгана

    20.07.2022 01:33
    Нема
    Мрш

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.