Direktor firme "Valir" o tome šta se nalazilo u avionu koji je pao u Grčkoj

Mladen Bogdanović, direktor firme "Valir" d.o.o. koja je vlasnik pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu koji je sinoć pao u Grčkoj, otkriva šta se tačno nalazilo u avionu.
"U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske", rekao je Bogdanović za Nova.rs.
Prema njegovim rečima, prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio angažovao je kupac.
"Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku", izjavio je direktor firme "Valir".
 
Bogdanović je rekao da, koliko je upoznat, letelica je trebalo da ode do Jordana, a potom da bude organizovan prevoz tereta do odredišta u Bangladešu, što je komplikovano jer je u pitanju interkontinentalni let.
 
Ukrajinski avion Antonov AN-12, poleteo je sinoć sa aerodroma u Nišu prema glavnom gradu Jordana Amanu, ali se srušio u Grčkoj kod mesta Kavala i tom prilikom su poginuli svi članovi posade.
 
Tim povodom oglasio se i ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion prevozio oružje za Bangladeš.
  • Srbija

    18.07.2022 12:03
    SRBIMA!
    Da li su potrebni radnici u ovoj firmi?? Ja sam zainteresovan!
  • artiljerac

    18.07.2022 09:16
    Detaljno
    @Bojan
    "Evo objasniću ti ja. Školska mina nema bojevo punjenje, ali ima pogonsko punjenje koje naravno - može da eksplodira. I nemoj više, neprijatno je."

    Stvarno je neprijatno.
    Vaše loše objašnjenje Bojane.
    Mine (projektili za minobacač) se pokraću potiskom sagorelih barutnih gasova u cevi koji stvara barutno punjenje koje je malim delom (osnovno punjenje) u samoj mini a većim delom IZVAN mine. (Tačnije, deo mine je "obmotan" platnenim kesicama sa barutom i one sagore u cevi minobacača).
    Dakle, sam projektil (mina) već na ustima cevi, leti inercijom i nema dodatno pogonsko punjenje kao što imaju neki projektili za topove i haubice (kojim se postiže veći domet).

  • Bojan

    17.07.2022 22:49
    ...
    "Bojane, Bojane
    Na školskim minama "punjenje " je inicijalna kapisla koja opali kao plašljivac(startni pištolj na atletskim takmičenjima)"

    Kad startnim pištoljem uspeš da granatu od kilo i po pošalješ na daljinu od 3 km javi se ponovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija