FOTO Galetin: Suša pogodila kukuruz, soju i suncokret, prinosi će podbaciti

Velike suše nisu uticale na prinos pšenice, ali će kukuruz, soja i suncokret ove godine verovatno podbaciti usled visokih temperatura i nedostatka vlage, upozorio je agroekonomista Žarko Galetin.

"Bojim se da ćemo imati loše proizvodne rezultate tih žitarica. Oni će biti na nivou zadovoljenja domaćih potreba sa manjim izvoznim potencijalom, ali ne onakavi kakave Srbija treba da ima sa aspekta svojih potencijala", rekao je Galetin.

Naglasio je da je od tih žitarica suncokret najotporniji na sušu i naveo da će suncokret imati solidan rod ove godine, oko tri tone po hetaru i ukupan prinos od oko 700.000 tona, što je dobar rezultat, ali da će soja i kukuruz značajno podbaciti.
Kada je u pitanju pšenica Galetin smatra da su rezerve te žitarice dobre i da imamo više nego dovoljno pšenice i za izvoz i za domaće potrebe.
 
"Pšenica je ostvarila dobar izvozni rezultat i izveženo je u ekonomskoj 2021/22 godini više od milion tona, što je najbolji izvozni rezultat u poslednjih deset godina", naveo je.
 
 
Dodao je da su se mere zabrane izvoza koje su trajale od 10. marta do 20. aprila negativno odrazile na izvoz te žitarice, ali da kada je u pitanju snabdevenost pšenicom u našoj zemlji nema razloga za brigu.
 
Izvoz žitarica Crnim morem ponovo bi trebalo bi da počne ovih dana posle dogovora Moskve i Kijeva o kretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, a Galetin je istakao da je sporazum između Rusije i Ukrajine od izuzetnog značaja za globalno tržište, ali da ta odluka ne utiče preterano na Srbiju s obzirom na to da se njene žitarice izvoze preko luke Konstanca.
 
"Trećina izvoza pšenice iz Srbije je otišla na luku Konstanca, koja sve više postaje izvozno sabirno mesto za srpsku pšenicu, a kod kukuruza je to već odavno jasno, jer se sa te luka već godinama naš kukuruz distribuira u zemlje uvoznice", objasnio je Galetin.
 
 
Prema njegovim rečima ako se uzeme u obzir da je u jednom trenutku preko 20 miliona tona ukrajinskih žitarica bilo zarobljeno u tim lukama, onda je sporazum Moskve i Kijeva velika stvar za svetsko tržište ne samo žitarica, već i za svetsko tržište hrane.
 
Izrazio je nadu da će sporazum uskoro biti realizovan u punom kapacitetu.
  • Džo

    29.07.2022 15:14
    E da država nije upropastila fabrike djubriva seljak bi bolje nadjubrio svoje njive biljke bi dobile više hrane a samim tim bi bile i otpornije čak i na sušu jer bi imale jače razvijeni korenov sistem a ovako seljak ce ostati na jedno svinjče a stručnjaci i ministri ce da nam uvezu neko meso sumljivog kvaliteta tako da cemo preživeti nekako.
  • Vodomer

    24.07.2022 17:10
    Svi komentatori štede vodu? Nadam se da bar nemaju bazene. Skoro je neko pominjao i polivanje ulica što je lepo i korisno ako vode ima.
  • misko

    24.07.2022 13:14
    postoji resenje,bezite sa sela
    i sta nam sledi??? pa zna se zabrana izvoza kukuruza i suncokreta a preradjivaci ce sami odredjivati cenu kukuruza i suncokreta kao njima odgovara, opet ce seljak nagrabusiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.