Profesor Biološkog fakulteta: Vežba MUP-a na akumulaciji pijaće vode mogla je imati teške posledice

Pripadnici Žandarmerije su, u petak, 22. jula, izveli vežbu "Gruža 2022" i motornim čamcima se vozili po jezeru iz kog ceo Kragujevac i još 40 sela dobijaju vodu za piće.
Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.
Prema Zakonu o vodama Srbije, na akumulacijama koje služe za snabdevanje vodom zabranjeno je korišćenje plovila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.
 
"Da je na vežbi došlo do neke havarije na motoru i ispuštanja ulja i naftnih derivata u vodu, posledice bi bile teške", rekao je za nova.rs Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu i naučni savetnik Biološkog instituta "Siniša Stanković".
"Mineralna ulja koja se koriste za motore ne mogu tako lako da se prečiste i takve materije ne spadaju u standardni tretman tehnologije prečišćavanja vode za piće. Ukoliko bi došlo do izlivanja na površinu, to ulje bi moralo da se lokalizuje i sakupi i ne bi smelo direktno da ide u postrojenje za tretman vode. Sad je i pitanje, da li mi uopšte imamo opremu za prikupljanje takvih mrlja i da li smo obučeni za tako nešto", rekao je profesor Simonović.
 
On je dodao da mineralna ulja i naftni derivati, ukoliko se ne uklone, ostaju u akumulaciji, što svakako ugrožava vodoizvorište i čitav ekosistem. 
 
Komentarišući konkretan slučaj, u kojem su motorni čamci MUP-a Srbije kružili po akumulaciji, Simonović je istakao da zakon takve stvari ne dozvoljava, ali da, kako je rekao, "izgleda taj zakon nije isti za sve".
 
"Ribočuvari koji se bave tim poslom, od nadležnog ministarstva su dobili imperativ da imaju čamce sa elektromotorima, upravo da ne bi došlo do ispuštanja štetnih supstanci. Ovo je sada na nadležnom preduzeću za vodosnabdevanje da li će podneti prijavu protiv odgovornih u MUP-u, koji su dozvolili čamcima da budu na jezeru. Zakon zabranjuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem i za očuvanje akumulacije, najbezbednije je da se takvi čamci ne koriste", zaključio je Simonović.
 
 
Opozicija osudila
 
Upotrebu motornih čamaca i ugrožavanje snabdevanja Šumadinaca vodom za piće osudili su kragujevački odbori Narodne stranke i stranke "Zajedno".
 
Narodni poslasnik stranke "Zajedno" Nikola Nešić izjavio je da "ministra policije i predsednika Srbije ne zanima kvalitet vode koju piju Šumadinci, dok se istovremeno, zbog suše i visokih temperatura, građanima preti restrikcijama vode".
 
"Građani se pozivaju da štede vodu, a državni vrh se bahati na jedinom izvorištu vode za piće", naveo je Nešić.
 
U Gradskom odboru Narodne stranke navode da je "neshvatljivo da neko pravi ovakav propust, na ionako osetljivom ekosistemu, tokom perioda kada preti suša".
 
U toj stranci kažu i da je u modernoj istoriji Srbije "nezapamćeno takvo svesno ugrožavanje osetljivih sanitarnih uslova".
 
Gružansko jezero je veštačko jezero napravljeno početkom osamdesetih godina prošlog veka na reci Gruža i predstavlja akumulaciju za snabdevanje vodom za piće celog Kragujevca i oko 40 sela u opštinama Šumadije.
  • Vlada

    26.07.2022 09:11
    @JSO

    Odladili su je totalno, samo to i umeju.
  • zgađen

    26.07.2022 07:43
    Blago nama sa njima
    Još jedan nepotreban cirkus plaćen narodnim parama.
  • NS

    26.07.2022 07:24
    @JSO
    Svaki dan se kod nas dešava "do sada nevidjeno"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.