Pravnica Mandić objašnjava: Da li će Siniši Malom biti vraćen doktorat

Od momenta kada mu je Beogradski univerzitet oduzeo titulu doktora, Siniša Mali tražio je formalne načine da poništi tu odluku, prvo pred Upravnim sudom, a potom i pred Ustavnim.
Ipak, iako je deo njegove inicijative usvojen, Sofija Mandić, pravnica i članica CEPRIS-a, kaže za "Novu" da posledica nedavne odluke Ustavnog suda neće biti vraćanje doktorata Siniši Malom. Da odluka o poništenju njegovog doktorata ostaje na snazi, nedavno je rekla i profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.
Ustavni sud je posle dužeg razmatranja doneo odluku o inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti. Neustavnim su proglašeni delovi Statuta BU koji se odnose na posledice povreda Kodeksa profesionalne etike i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi radova, na osnovu kojih je Malom poništen doktorat.
Međutim, Sofija Mandić navodi za "Novu" da ova odluka Ustavnog suda neće imati za posledicu vraćanje doktorske titule Siniši Malom.
 
"Stavljeni su van snage akti na osnovu kojih je njemu oduzeto zvanje. Međutim, sud je rekao da neće obustavljati izvršenje pojedinačnih akata (i Siniše Malih i drugih), koji su zapravo 'pogođeni' primenom tih akata (Pravilnik i Kodeks) za koje je Sud rekao da su protivni Ustavu i zakonu", kaže Mandić.
 
Ona navodi da joj se čini da je sud hteo da i "vuk bude sit i ovce na broju".
 
"Odnosno, da Siniša Mali sad može javno da kaže da je njemu zvanje oduzeto u jednom nefer postupku za koji je Ustavni sud rekao da je protviustavan, a da mu sa druge strane titula ne bude vraćena i da se nađe truli kompromis. To je i zadovoljenje Siniše Malog, koji je na putu da postane predsednik Vlade, da on kao predsednik Vlade ne vuče tu vrstu problema sa sobom", zaključuje Mandić.
 
Procedura oduzimanja zvanja doktora aktuelnom ministru finansija trajala je godinama, deličmično i iz proceduralnih razloga. Da je doktorat Malog bio plagijat, stručna javnost tvrdila je godinama. Etički odbor Univerziteta u Beogradu je prvi put u novembru 2019. jednoglasno odlučio da je Siniša Mali prekršio član 22 Kodeksa etičke profesionalne etike. To je odredba koja se odnosila isključivo na plagijat.
 
Mali se potom žalio Upravnom sudu, koji je iz proceduralnih razloga poništio odluku Univerziteta. Aktuelni ministar finansija samo na kratko je mogao da bude zadovoljan, jer je u decembru 2021. Senat BU doktorat Malog proglasio plagijatom.
 
Zvanične reakcije Beogradskog univerziteta na odluku Ustavnog suda i dalje nema.
 
Da će odluka Senata Beogradskog univerziteta o poništavanju doktorske titule ostati na snazi navela je i Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i članica Skupštine slobodne Srbije. Ona je u tekstu objavljenom na sajtu SsS napisala da će BU pojedine delove Statuta morati da usaglasi sa Ustavom i zakonom, a da je neizvesno šta će dalje preduzeti Mali.
  • pajo patak

    26.07.2022 13:36
    možda se neče vratiti
    " doktorat ", ali će se vrlo verovatno ukinuti autonomija ne BU, nego svakog univerziteta u PC.
  • Imre

    26.07.2022 12:35
    Moze li vlasnik doktorata iz kojega je Mali ctpeo znanje da ga tuzi za kradju licnih podataka.Drugo ako mu vrate doktorat predlazem da penzioneri na jednom mestu spale svoje diplome sa fakulteta.
  • LudaBudaletinaJedna

    26.07.2022 11:54
    Na ulazu u Stelenboški univerzitet u Južnoj Africi piše: “Za uništenje bilo koje nacije ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjenje kvaliteta obrazovanja i dozvola prepisivanja i varanja na ispitima. Pacijenti umiru od takvih doktora. Zgrade se ruše od takvih inženjera. Novac se gubi iz ruku takvih ekonomista. Pravda nestaje pored takvih jurista i sudija. Krah obrazovanja je krah jedne nacije.”

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.