U Srbiji prisutne 23 varijante omikrona

Nove BA.4 i BA.5 varijante koronavirusa laboratorijski su izolovane u Srbiji, potvrdila je za "Novosti" naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženering Valentina Đorđević.
U Srbiji prisutne 23 varijante omikrona
Foto: Pixabay
Dodala je da su od juna u našoj zemlji detektovane 23 različite varijante omikrona.
U dve trećine uzoraka koji su uzimani od juna do sada, međutim, pronađen je BA.2 soj ili "stelt omikron", što, kako pišu "Novosti", može biti loša vest jer su poslednji talas epidemije pokrenuli novi sojevi BA.4 i BA.5, za koje se procenjuje da su i do 20 puta zarazniji od izvornog omikron soja.
To, opet, može da znači da je Srbija trenutno na početku "snažnijeg udara virusa", zbog čega se situacija prati "u kontinuitetu i laboratorijski".
 
S druge strane, novi talas zaražavanja je "pokrenuo sa mrtve tačke" vakcinaciju protiv kovida, kako je za Novosti ocenio jedan od koordinatora vakcinacije Zoran Bekić.
 
"Za četiri dana, od 18. do 21. jula dato je 5.000 doza, a za tri nedelje jula ukupno 16.500 doza, što je vidno povećanje", rekao je Bekić.
 
On je naglasio da se u 10.800 slučajeva radi o aplikaciji četvrte doze antikovid vakcine. 
  • Ljiljana

    27.07.2022 17:05
    Prvi talas se pojačao, u medicini se ne može predvideti kakva će bolest biti svejedno da li se radilo o nezaraznim bolestima ili zaraznim. Jeste da se prati trend rasta i pada, ali zapravo to nam pravu sliku ne pokazuje.

    Jasno je da su sojevi infektivniji, I da 2 osobe inficira 20 osoba I da 20 osoba inficira još 20 osoba, smrtnost je manja.
    Ljudi sa slabijim imunitetom za njih je svaka infektivna bolest teška bolest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija